Jeg mistenker at datteren min røyker hasj. Trenger hjelp til hvordan jeg kan hjelpe henne

Jeg mistenker at datteren min røyker hasj jevnlig, men hun nekter for dette. Har funnet både alufolie, alubokser som er små hull i, og fiter osv mange ganger. Har tatt urinprøver av ho, og noen har fått positiv utslag, andre ikke. Siden ho er myndig, har jeg vel ingen «rett » til og kreve regelmesseig urinprøver hos td fastlege/politi?Trenger hjelp til hvordan jeg kan hjelpe ho, før ting kommer utav kontroll. Alt av tips mottas

kvinne/jente |
42 år |
vestland

  Rusinfo svarer:

Når din datter er myndig, har du ikke rett å kreve prøver, nei. På generelt grunnlag er det kun anbefalt med testing innenfor et avtalt opplegg (for eksempel med lege eller institusjon).

Vi tenker at det absolutt viktigste du kan gjøre er å opprettholde en god relasjon til dattera di i denne situasjonen.

Når mennesker som ruser seg får høre om hva de gjør feil og at de må stoppe, kan det lett bli tolket som at de ikke blir akseptert som de er, og at de må endre seg. Det kan være en ganske tung opplevelse for mange og det kan føre til enda mer problemer og videre forbruk. Derfor er det viktig at du prøver å vise henne at du elsker henne som hun er, aksepterer henne, og alltid kommer til å være til stede for henne når hun trenger det.

Du kan gjerne fortelle henne om dine egne følelser – at du er redd, at du bekymrer deg for henne, at du elsker henne, og vil vite hva skjer i hennes liv. Det er viktig å gjøre dette uten press – slik at dere kan bevare en god relasjon med tillit og uten tvang/dårlig samvittighet. Over tid kan det føre til bedre kommunikasjon mellom dere, noe som igjen kan styrke relasjonen deres på slik måte at hun vil inkludere deg mer i sitt liv og sine avgjørelser.

Du kan også informere henne om fakta om rusbruk og om hennes atferd hvis den er risikabel og viktig i deres hverdagsliv, men igjen uten å dømme. Da kan hun bli mer oppmerksom på hvordan andre ser hennes atferd, og hvordan det påvirker omgivelsene.

Det kan være lurt for deg å lese litt om cannabis selv. 

Du kan også finne  informasjon til deg som er bekymret for noen, eller lese vår artikkel  «min tenåring røyker hasj». I tillegg kan du se på denne siden for pårørende.

 

 

 

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Relatert innhold

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.