Morfin som substitusjon?

Hei, og god dag! 🙂

Har par spm. jeg hadde hÄper noen kunne forsÞke gi svar pÄ ..

Jeg er vel en narkis / sĂžppel /.. , hva enn folk velger Ă„ kalle «slike som meg» – en injiserende rusmisbruker; har blandingsbruk hvor det meste blir intatt via injisering.

Dette har vĂŠrt vedvarende i 10 Ă„r eller mer nĂ„, og mitt hovedrusmiddel nĂ„ er amfetamin (utenom Benzodiazepiner, da – de er jeg «pĂ„» 24/7, og ser pĂ„ som et slags krav for Ă„ ..gjĂžre noen ting, selv Ă„ gĂ„ ut dĂžra.. med mindre det er for Ă„ skaffe mer i tilf. jeg er tom..)

FĂ„r Buvidal hver 3-4 uke, men fĂžler jeg ikke «fĂ„r nok» ut av det, og kjĂžper og bruker dermed fortsatt heroin sporadisk. Derimot ikke veldig ofte, og i motsetning til foregĂ„ende Ă„r, dvs. fĂžr pĂ„begynt Buvidal hadde jeg nĂŠr et dusin sĂ„kalt alvorlige overdoser, har ikke hatt en eneste en etter jeg begynte pĂ„ Buvidal. Derimot bruker jeg, nĂ„ pĂ„ Buvidal, grunnet Buvidals effekt.., 0.5-1gram heroin av gangen for Ă„ fĂ„ «full effekt». Det er dog sjelden jeg bruker sĂ„ mye, mest pga. prisen pĂ„ slike mengder.. Iflg. uteseksjonen er det v. risikabelt Ă„ bruke slike mengder (tross Buvidalens virkning som hemmer virkningen av heroin, slik at jeg trenger mange ggr. mengden for tilsvarende effekt ( pre-Buvidal ) ). Jeg antar det er vanskelig Ă„ svare pĂ„ hva som er OK dose med heroin, kanskje spesielt mtp. at effekter svinner hen over tid, og ila. 3 uker er Buvidals effekt tilnĂŠrmet borte og jeg fĂ„r en grei rus pĂ„ 0.25 – 0.5g.

Jeg mener Ă„ huske jeg fĂ„r noe som 96mg Buvidal IM (skulle tilsvare 24mg Sub./Buprenorfin jeg tidligere fikk som piller). Har forsĂžkt Metadon et halvt Ă„rs tid, men sluttet. Har hĂžrt fra en selger (av heroin) at bekjente av vedkommende som har blitt tatt opp i det sĂ„kalte heroinassistert behandlings-programmet er «zombier», bare sover og er «helt borte», slĂžve og nĂŠrmest ikke responderer – dermed ikke kan leve et vanlig liv, vĂŠre sosiale osv., for ikke Ă„ snakke om Ă„ vĂŠre kvalifiserte for (de fleste typer) arbeid.

Har fĂ„tt info av ruskonsulent at et alternativt tilbud visstnok kan vĂŠre at en fĂ„r Morfin, men av div. grunner har jeg holdt mitt lille fortsatte side-misbruk av opioider hemmelig. Har derimot pĂ„truffet enkelte tidligere kjente fra rusmiljĂžet (som jeg forĂžvrig er lite delaktig i; bor pĂ„ [anonymisert] – kort reisevei og ikke langt fra Oslo. Drar vanligvis kun inn til Oslo, ordner det jeg skal (typisk tester innkjĂžpte varer raskt fĂžrst pĂ„ veien ..), og rett hjem. Har dermed lite/ingen kontakt med rusmiljĂžet og bruker nĂŠr utelukkende alene slik jeg har gjort i alle Ă„r. Sosial angst, kanskje.. vet ikke.

Uansett.. har altsĂ„ pĂ„truffer «gamle kjente» (jeg har kjĂžpt fra ila. tidligere Ă„r) som er i noe(n) slike programmer, hvor en visstnok fikk Morfin i pilleform samt Sobril.
Vet dere om det er mulig Ă„ komme inn i et slikt program uten Ă„ mĂ„tte ta doser som kanskje anses som «nĂždvendig» for Ă„ dekke suget helt, men (for meg, ihvertfall) ikke er tilfelle – jeg trenger kun en.. 0.1-0.2g heroin (halv kvarting holder ofte – kjenner ingen rus) for Ă„ gjĂžre at jeg blir.. eh, hm.. «normal» (vel, slik jeg skulle Ăžnske jeg kunne vĂŠre hele tiden, ihvertfall) dvs. fĂžler for Ă„ gjĂžre ting, blir mindre deprimert, sosial, mindre angst..osv.
Hvor «alvorlig» vurderes det at en er i et slikt program, og kan en selv velge dosering, slik at jeg f.eks. kunne velge en relativt liten dose (som ikke gir merkbar intoksikerende effekt – bare fĂ„r meg til Ă„ fĂžle meg normal), eller vil de at folk skal vĂŠre.. «full-dosert» og dermed miste lysten pĂ„ noe mer, hvor de bestemmer..?

Jeg er nÄ altsÄ i LAR, og der er det visstnok forbud mot Ä bruke benzoer. Tross det har jeg vÊrt veldig Äpne med alle om at jeg jevnlig bruker benzodiazepiner (LAR vet ogsÄ dette).
Vedkommende som fikk Morfin som jeg mĂžtte for litt siden sa at han ikke kunne vĂŠre i LAR mens han fikk denne morfinen..usikker pĂ„ hva slags regler som gjelder der, men han fikk altsĂ„ samtidig «Sobril» (Oxazepam).
Jeg har spurt fastlege om benzo, men det var visst utelukket grunnet min tidligere Êrlighet rundt rusmisbruk, og jeg kunne Ikke fÄ noen type benzoer el. andre vanedannende medisiner, om jeg er i LAR eller ei.
Dette er noe jeg bruker uansett, som alle disse «stĂžttespillere» rundt meg har blitt gjort klar over, men er nĂ„ altsĂ„ prisgitt hva enn folk mĂ„tte ha Ă„ selge av piller pĂ„ gaten, som ogsĂ„ spiser opp store deler av mitt budsjett..

Spm er som fĂžlger:
#1 – Hvis jeg skulle Ăžnske Ă„ begynne – hvis jeg kan – Ă„ fĂ„ Morfin fra staten, kan jeg velge dose selv, slik at jeg enkelte dager kan ta relativt mikroskopiske doser (dvs. uten Ă„ kjenne direkte rus-effekt, bare for Ă„ fĂžle meg «normal» (?)), og evt. andre dager fortsatt spĂžrre om stĂžrre mengder (gitt at alternativet da ellers hadde vĂŠrt at jeg hadde supplementert med gate-kjĂžpt heroin ..)? (ellers mĂ„ jeg jo uansett late som jeg trenger hĂžy-dose Morfin, og evt. legge til side mesteparten de fleste ggr., slik at jeg fortsatt har muligheten til Ă„ ta litt mere de ggr. jeg skulle Ăžnske).
Óg, ettersom man da (visstnok(?)) ikke kan vĂŠre i LAR lenger, betyr det noe mer fleksibilitet og muligheter rundt foreskriving av Benzodiazepiner..? Det fĂžler jeg nĂŠrmest er et «must» for meg.. for Ă„ forlate huset f.eks …
Jeg var hos psykolog i [anonymisert] grunnet dette (sosial angst, eller hva det enn er..), men ble «kastet ut»; fikk ikke lenger timer hos psykologen, da jeg etter et par samtaler innrĂžmmet at jeg ikke klarte komme meg hele veien dit (et stykke Ă„ reise til [anonymisert] & tilbake -) uten Ă„ bruke benzoer fĂžrst noe som visstnok ikke var forenlig med behandlingen.. sĂ„ dett var dett, liksom..
#2 – om jeg skulle fĂ„ tilgang pĂ„ «stats-morfin», kan jeg velge dosering, og ha tilgang pĂ„ noe rusgivende doser nĂ„ og da (sjeldent), men hovedsakelig kun bruke nok for Ă„ fĂžle meg «normal» – uten Ă„ kjenne rus. ooog.. vil dette utelukke meg fra mange omrĂ„der innen arbeidsliv.. medisinering med Morfin, tross mini-doser..? Ettersom dette visstnok ikke er del av LAR, og jeg vet om en annen som fĂ„r bĂ„de Morfin og Sobril, er det sĂŠrlig sjanse for at jeg om jeg forlater LAR til fordel for heroin/morfin-assistert behandling, kan fĂ„ benzoer samtidig..?

Et siste spm… (beklager mye tekst..!:) – jeg bor altsĂ„ utenfor Oslo, og tross de i sprĂžyteluka ofte er greie og gir meg to pakker (visstnok mot reglene Ă„ gi mer enn Ă©n av gangen) nĂ„r jeg forteller jeg ikke kommer meg til Oslo sĂ„ ofte som jeg hadde trengt pĂ„fyll pĂ„ pumper/nĂ„ler og dermed pleier ende opp med Ă„ bruke nĂ„ler utallige ggr., og hvor ubehagelig det er Ă„ bruke slĂžve nĂ„ler, og hvordan jeg punkterer mange Ă„rer unĂždvendig som et resultat..
– jeg har fortsatt aldri «nok», og bruker pumpene uten unntak til alt av skrift pĂ„ de for lengst er slitt vekk, og bruker og renser nĂ„lene (spyler vann gjennom en el. to ggr. etter bruk).. jeg har bare hĂžrt (av flere, brukere og pleiere&leger) at det er «veldig risikabelt» Ă„ gjenbruke utstyr.. Jeg fĂžler jeg ikke har mye valg, ettersom jeg har enkelte grunner til Ă„ ikke etterspĂžrre nĂ„ler lokalt via ruskonsulent her (og uansett sjeldent har fĂ„tt riktig type/stĂžrrelse ei heller sĂŠrlig mange, heller, de gangene jeg har spurt). – Hva er egentlig risikoen ved grunbruk av utstyr..? Har hĂžrt bĂ„de Ăłg ang. mulig risiko for hepatitt, tross at jeg ikke deler utstyr med noen. Er klar over risiko for sepsis/blodforgiftning, i tilf. forurenset utstyr.. er det noe mer Ă„ bekymre seg over rundt det, utenom slĂžve nĂ„ler som mĂ„ presses hardt inn (og dermed ofte, plutselig popper inn og dermed gĂ„r alt for langt inn og punkterer Ă„ra pĂ„ begge sider pĂ„ veien..) .. ?

Beklager igjen for mye blabla.. som det er nĂ„ bruker jeg sporadisk (vel.. om mulig, daglig – dog oftest helst relativt smĂ„, ikke-rusgivende doser) opioider. I det siste har jeg kjĂžpt av en som er i «programmet» (?) hvor de fĂ„r Morfin, 100mg-piller som jeg knuser, koker og prĂžver filtrere par-tre ggr. Tross dette er det alltid, tilsynelatende nĂŠr uungĂ„elig, ganske mye partikler i massen.. gele-/grĂžt-aktig greie, og kjenner ganske heftig «prikking» i hele kroppen, og spess. hodet, kort tid etter injeksjon. Har disse stats-morfin pillene mer bindemiddel (depot-greie?) enn vanlig Dolcontin («vanlig» morfin fra apoteket, en ogsĂ„ ofte fĂ„r pĂ„ gata).
Virker slik, men er ikke sikker.. lenge siden jeg hadde sĂŠrlig med Dolcontin sist, for sammenligning.

Unnskyld nok en gang for mye babling .. hÄper det kom fram noenlunde forstÄelig, og at dere kan prÞve svare pÄ ett el. flere av mine spm.

Pfh. takk uansett!

Mvh fra .. «meg». 🙂

mann/gutt |
35 Ă„r |
viken

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett Ă„r gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Dette er ganske riktig en omfattende problemstilling – noen av spĂžrsmĂ„lene dine er nok dessverre utenfor vĂ„rt omrĂ„de Ă„ svare pĂ„ dessverre, men vi skal forsĂžke Ă„ tipse deg om hvor du forhĂ„pentligvis finner de svarene du trenger. Andre spĂžrsmĂ„l kan vi derimot forsĂžke Ă„ svare pĂ„ her.

NÄr det gjelder Ä fÄ skrevet ut morfin som substitusjonsbehandling, er det dessverre uklart for oss konkret hvilket program du referer til. Men i prinsippet er det mulig Ä fÄ skrevet ut morfin via LAR, under visse forutsetninger; viser til Nasjonal Faglig Veileder for LAR, hvor du bl.a. kan lese dette:

«Buprenorfin og metadon anbefales som substitusjonslegemiddel i LAR. Ved utilstrekkelig behandlingseffekt eller vesentlige bivirkninger av buprenorfin og metadon, bĂžr langtidsvirkende morfin vurderes«, og videre, «Skifte til langtidsvirkende morfin vurderes nĂ„r metadon og buprenorfin i ulike legemiddelformer har vĂŠrt vurdert eller prĂžvd ut, uten tilstrekkelig effekt. Med langtidsvirkende morfin menes morfin med virkningstid inntil 12 timer eller lenger«. Men hvorvidt du kvalifiserer til dette, og i sĂ„ fall hvilket morfinpreparat og hvilken dosering som vil vĂŠre aktuell for deg, er noe som vil vurderes og avtales pĂ„ individuell basis.

I sÄ fall er dette noe du mÄ ta opp med LAR direkte (igjen). Her vil vi ogsÄ tipse om proLAR Nett eller Norsk Pasientforening, som forhÄpentligvis kan bidra til Ä kartlegge hvilke rettigheter og muligheter du faktisk har.

For Ăžvrig, om du Ăžnsker Ă„ vite mer om prĂžveprosjektet Heroinassistert behandling (HAB), tipser vi om denne artikkelen fra Oslo Universitetssykehus.

NĂ„r det gjelder mulig risiko ved gjenbruk av sprĂžyter, nevner du allerede de viktigste faktorene (sett at du ikke deler sprĂžyter med andre) – blodforgiftning, eller komplikasjoner ved slĂžve nĂ„ler. Om nĂ„lene ikke er tilstrekkelig godt rengjort risikerer du f.eks. infeksjoner, Ă„ fĂ„ i deg rester av gammelt stoff o.l.

Uansett hÄper vi at dette hjalp deg litt pÄ veien, og at du (i samrÄd med behandler) klarer Ä komme frem til et opplegg du fÞler fungerer godt for deg!

Var du fornĂžyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spÞrsmÄl

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spÞrsmÄl ved Ä lage et kodeord du senere kan sÞke med. Du fÄr svar sÄ fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. UnngĂ„ Ă„ oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spÞrsmÄl

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spÞrsmÄl ved Ä lage et kodeord du senere kan sÞke med. Du fÄr svar sÄ fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. UnngĂ„ Ă„ oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spÞrsmÄl ved Ä lage et kodeord du senere kan sÞke med. Du fÄr svar sÄ fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. UnngÄ Ä oppgi personopplysninger i ditt kodeord.