Morfin som substitusjon?

Hei, og god dag! 🙂

Har par spm. jeg hadde håper noen kunne forsøke gi svar på ..

Jeg er vel en narkis / søppel /.. , hva enn folk velger å kalle «slike som meg» – en injiserende rusmisbruker; har blandingsbruk hvor det meste blir intatt via injisering.

Dette har vært vedvarende i 10 år eller mer nå, og mitt hovedrusmiddel nå er amfetamin (utenom Benzodiazepiner, da – de er jeg «på» 24/7, og ser på som et slags krav for å ..gjøre noen ting, selv å gå ut døra.. med mindre det er for å skaffe mer i tilf. jeg er tom..)

Får Buvidal hver 3-4 uke, men føler jeg ikke «får nok» ut av det, og kjøper og bruker dermed fortsatt heroin sporadisk. Derimot ikke veldig ofte, og i motsetning til foregående år, dvs. før påbegynt Buvidal hadde jeg nær et dusin såkalt alvorlige overdoser, har ikke hatt en eneste en etter jeg begynte på Buvidal. Derimot bruker jeg, nå på Buvidal, grunnet Buvidals effekt.., 0.5-1gram heroin av gangen for å få «full effekt». Det er dog sjelden jeg bruker så mye, mest pga. prisen på slike mengder.. Iflg. uteseksjonen er det v. risikabelt å bruke slike mengder (tross Buvidalens virkning som hemmer virkningen av heroin, slik at jeg trenger mange ggr. mengden for tilsvarende effekt ( pre-Buvidal ) ). Jeg antar det er vanskelig å svare på hva som er OK dose med heroin, kanskje spesielt mtp. at effekter svinner hen over tid, og ila. 3 uker er Buvidals effekt tilnærmet borte og jeg får en grei rus på 0.25 – 0.5g.

Jeg mener å huske jeg får noe som 96mg Buvidal IM (skulle tilsvare 24mg Sub./Buprenorfin jeg tidligere fikk som piller). Har forsøkt Metadon et halvt års tid, men sluttet. Har hørt fra en selger (av heroin) at bekjente av vedkommende som har blitt tatt opp i det såkalte heroinassistert behandlings-programmet er «zombier», bare sover og er «helt borte», sløve og nærmest ikke responderer – dermed ikke kan leve et vanlig liv, være sosiale osv., for ikke å snakke om å være kvalifiserte for (de fleste typer) arbeid.

Har fått info av ruskonsulent at et alternativt tilbud visstnok kan være at en får Morfin, men av div. grunner har jeg holdt mitt lille fortsatte side-misbruk av opioider hemmelig. Har derimot påtruffet enkelte tidligere kjente fra rusmiljøet (som jeg forøvrig er lite delaktig i; bor på [anonymisert] – kort reisevei og ikke langt fra Oslo. Drar vanligvis kun inn til Oslo, ordner det jeg skal (typisk tester innkjøpte varer raskt først på veien ..), og rett hjem. Har dermed lite/ingen kontakt med rusmiljøet og bruker nær utelukkende alene slik jeg har gjort i alle år. Sosial angst, kanskje.. vet ikke.

Uansett.. har altså påtruffer «gamle kjente» (jeg har kjøpt fra ila. tidligere år) som er i noe(n) slike programmer, hvor en visstnok fikk Morfin i pilleform samt Sobril.
Vet dere om det er mulig å komme inn i et slikt program uten å måtte ta doser som kanskje anses som «nødvendig» for å dekke suget helt, men (for meg, ihvertfall) ikke er tilfelle – jeg trenger kun en.. 0.1-0.2g heroin (halv kvarting holder ofte – kjenner ingen rus) for å gjøre at jeg blir.. eh, hm.. «normal» (vel, slik jeg skulle ønske jeg kunne være hele tiden, ihvertfall) dvs. føler for å gjøre ting, blir mindre deprimert, sosial, mindre angst..osv.
Hvor «alvorlig» vurderes det at en er i et slikt program, og kan en selv velge dosering, slik at jeg f.eks. kunne velge en relativt liten dose (som ikke gir merkbar intoksikerende effekt – bare får meg til å føle meg normal), eller vil de at folk skal være.. «full-dosert» og dermed miste lysten på noe mer, hvor de bestemmer..?

Jeg er nå altså i LAR, og der er det visstnok forbud mot å bruke benzoer. Tross det har jeg vært veldig åpne med alle om at jeg jevnlig bruker benzodiazepiner (LAR vet også dette).
Vedkommende som fikk Morfin som jeg møtte for litt siden sa at han ikke kunne være i LAR mens han fikk denne morfinen..usikker på hva slags regler som gjelder der, men han fikk altså samtidig «Sobril» (Oxazepam).
Jeg har spurt fastlege om benzo, men det var visst utelukket grunnet min tidligere ærlighet rundt rusmisbruk, og jeg kunne Ikke få noen type benzoer el. andre vanedannende medisiner, om jeg er i LAR eller ei.
Dette er noe jeg bruker uansett, som alle disse «støttespillere» rundt meg har blitt gjort klar over, men er nå altså prisgitt hva enn folk måtte ha å selge av piller på gaten, som også spiser opp store deler av mitt budsjett..

Spm er som følger:
#1 – Hvis jeg skulle ønske å begynne – hvis jeg kan – å få Morfin fra staten, kan jeg velge dose selv, slik at jeg enkelte dager kan ta relativt mikroskopiske doser (dvs. uten å kjenne direkte rus-effekt, bare for å føle meg «normal» (?)), og evt. andre dager fortsatt spørre om større mengder (gitt at alternativet da ellers hadde vært at jeg hadde supplementert med gate-kjøpt heroin ..)? (ellers må jeg jo uansett late som jeg trenger høy-dose Morfin, og evt. legge til side mesteparten de fleste ggr., slik at jeg fortsatt har muligheten til å ta litt mere de ggr. jeg skulle ønske).
Óg, ettersom man da (visstnok(?)) ikke kan være i LAR lenger, betyr det noe mer fleksibilitet og muligheter rundt foreskriving av Benzodiazepiner..? Det føler jeg nærmest er et «must» for meg.. for å forlate huset f.eks …
Jeg var hos psykolog i [anonymisert] grunnet dette (sosial angst, eller hva det enn er..), men ble «kastet ut»; fikk ikke lenger timer hos psykologen, da jeg etter et par samtaler innrømmet at jeg ikke klarte komme meg hele veien dit (et stykke å reise til [anonymisert] & tilbake -) uten å bruke benzoer først noe som visstnok ikke var forenlig med behandlingen.. så dett var dett, liksom..
#2 – om jeg skulle få tilgang på «stats-morfin», kan jeg velge dosering, og ha tilgang på noe rusgivende doser nå og da (sjeldent), men hovedsakelig kun bruke nok for å føle meg «normal» – uten å kjenne rus. ooog.. vil dette utelukke meg fra mange områder innen arbeidsliv.. medisinering med Morfin, tross mini-doser..? Ettersom dette visstnok ikke er del av LAR, og jeg vet om en annen som får både Morfin og Sobril, er det særlig sjanse for at jeg om jeg forlater LAR til fordel for heroin/morfin-assistert behandling, kan få benzoer samtidig..?

Et siste spm… (beklager mye tekst..!:) – jeg bor altså utenfor Oslo, og tross de i sprøyteluka ofte er greie og gir meg to pakker (visstnok mot reglene å gi mer enn én av gangen) når jeg forteller jeg ikke kommer meg til Oslo så ofte som jeg hadde trengt påfyll på pumper/nåler og dermed pleier ende opp med å bruke nåler utallige ggr., og hvor ubehagelig det er å bruke sløve nåler, og hvordan jeg punkterer mange årer unødvendig som et resultat..
– jeg har fortsatt aldri «nok», og bruker pumpene uten unntak til alt av skrift på de for lengst er slitt vekk, og bruker og renser nålene (spyler vann gjennom en el. to ggr. etter bruk).. jeg har bare hørt (av flere, brukere og pleiere&leger) at det er «veldig risikabelt» å gjenbruke utstyr.. Jeg føler jeg ikke har mye valg, ettersom jeg har enkelte grunner til å ikke etterspørre nåler lokalt via ruskonsulent her (og uansett sjeldent har fått riktig type/størrelse ei heller særlig mange, heller, de gangene jeg har spurt). – Hva er egentlig risikoen ved grunbruk av utstyr..? Har hørt både óg ang. mulig risiko for hepatitt, tross at jeg ikke deler utstyr med noen. Er klar over risiko for sepsis/blodforgiftning, i tilf. forurenset utstyr.. er det noe mer å bekymre seg over rundt det, utenom sløve nåler som må presses hardt inn (og dermed ofte, plutselig popper inn og dermed går alt for langt inn og punkterer åra på begge sider på veien..) .. ?

Beklager igjen for mye blabla.. som det er nå bruker jeg sporadisk (vel.. om mulig, daglig – dog oftest helst relativt små, ikke-rusgivende doser) opioider. I det siste har jeg kjøpt av en som er i «programmet» (?) hvor de får Morfin, 100mg-piller som jeg knuser, koker og prøver filtrere par-tre ggr. Tross dette er det alltid, tilsynelatende nær uungåelig, ganske mye partikler i massen.. gele-/grøt-aktig greie, og kjenner ganske heftig «prikking» i hele kroppen, og spess. hodet, kort tid etter injeksjon. Har disse stats-morfin pillene mer bindemiddel (depot-greie?) enn vanlig Dolcontin («vanlig» morfin fra apoteket, en også ofte får på gata).
Virker slik, men er ikke sikker.. lenge siden jeg hadde særlig med Dolcontin sist, for sammenligning.

Unnskyld nok en gang for mye babling .. håper det kom fram noenlunde forståelig, og at dere kan prøve svare på ett el. flere av mine spm.

Pfh. takk uansett!

Mvh fra .. «meg». 🙂

mann/gutt |
35 år |
viken

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Dette er ganske riktig en omfattende problemstilling – noen av spørsmålene dine er nok dessverre utenfor vårt område å svare på dessverre, men vi skal forsøke å tipse deg om hvor du forhåpentligvis finner de svarene du trenger. Andre spørsmål kan vi derimot forsøke å svare på her.

Når det gjelder å få skrevet ut morfin som substitusjonsbehandling, er det dessverre uklart for oss konkret hvilket program du referer til. Men i prinsippet er det mulig å få skrevet ut morfin via LAR, under visse forutsetninger; viser til Nasjonal Faglig Veileder for LAR, hvor du bl.a. kan lese dette:

«Buprenorfin og metadon anbefales som substitusjonslegemiddel i LAR. Ved utilstrekkelig behandlingseffekt eller vesentlige bivirkninger av buprenorfin og metadon, bør langtidsvirkende morfin vurderes«, og videre, «Skifte til langtidsvirkende morfin vurderes når metadon og buprenorfin i ulike legemiddelformer har vært vurdert eller prøvd ut, uten tilstrekkelig effekt. Med langtidsvirkende morfin menes morfin med virkningstid inntil 12 timer eller lenger«. Men hvorvidt du kvalifiserer til dette, og i så fall hvilket morfinpreparat og hvilken dosering som vil være aktuell for deg, er noe som vil vurderes og avtales på individuell basis.

I så fall er dette noe du må ta opp med LAR direkte (igjen). Her vil vi også tipse om proLAR Nett eller Norsk Pasientforening, som forhåpentligvis kan bidra til å kartlegge hvilke rettigheter og muligheter du faktisk har.

For øvrig, om du ønsker å vite mer om prøveprosjektet Heroinassistert behandling (HAB), tipser vi om denne artikkelen fra Oslo Universitetssykehus.

Når det gjelder mulig risiko ved gjenbruk av sprøyter, nevner du allerede de viktigste faktorene (sett at du ikke deler sprøyter med andre) – blodforgiftning, eller komplikasjoner ved sløve nåler. Om nålene ikke er tilstrekkelig godt rengjort risikerer du f.eks. infeksjoner, å få i deg rester av gammelt stoff o.l.

Uansett håper vi at dette hjalp deg litt på veien, og at du (i samråd med behandler) klarer å komme frem til et opplegg du føler fungerer godt for deg!

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.