Er alkohol og narkotika sunt?

er alkohol og narkotika sundt

kvinne/jente |
8 år |

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Å kalle alkohol og narkotika for sunt, vil nok de fleste si at er en overdrivelse.

Men hvor usunt dette kan være, er veldig varierende. I noen tilfeller kan rusbruk gjøre lite eller ingen skade, kanskje også gi en utelukkende positiv opplevelse for brukeren. I slike tilfeller er det kanskje også rimelig å si at dette er sunt. I andre tilfeller kan rusbruk derimot gjøre stor skade, og sånn sett være svært alvorlig (eller usunt, om du vil). Og i en del tilfeller er man kanskje et sted imellom de to ytterpunktene, eller at bruken utvikler seg til å bli mer og mer usunn over tid.

Alt dette kommer an på en hel rekke ting: f.eks. konkret hvilket stoff det gjelder («narkotika» omfatter mange veldig ulike stoffer); hvordan og hvor mye stoffet brukes; hvorfor det brukes; hvem som bruker det, psykisk og fysisk helse i utgangspunktet, alder, hva slags livssituasjon vedkommende befinner seg i, og mye mer.

Du kan lese om mange ulike rusmidler på våre faktasider, bl.a. om typiske virkninger og bivirkninger. Sånn sett kan du også selv vurdere hvor sunt/usunt hvert enkelt stoff virker.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.