Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Nitazener – nye, svært sterke syntetiske opioider

Nitazener er en type svært sterke, syntetiske opioider. Les mer om det her.

Hva er nitazener?

Nitazener er en type syntetiske ?fremstilt i et laboratorium, og ikke av en opiumsplante opioider. Opioider er en fellesbetegnelse på legemidler eller rusmidler som virker på opioidreseptorer i kroppen, og spesielt hjernen og sentralnervesystemet. Alle opioider virker smertelindrende, men de kan også gi en dempende rus som virker beroligende og sløvende, og kan forårsake en lykkefølelse som går over i velvære og oppstemthet.

Her er mer informasjon om opioider generelt.

Noen syntetiske opioider er svært sterke, og enkelte nitazener kan være 100 til 1000 ganger sterkere enn morfin. Nitazener er i noen tilfeller også betydelig sterkere enn det mer kjente syntetiske opioidet fentanyl.

Personer som har tatt for store doser opioider, kan være vanskelige å få kontakt med. Pustesenteret i hjernen hemmes, de puster saktere og saktere og huden blir kald, blek og blåaktig. Dette kan i verste fall føre til pustestans og død. Det er mye mer sannsynlig å få denne typen reaksjoner etter inntak av nitazener og fentanyler sammenlignet med andre opioider.

 

Hvordan ser nitazener ut?

Nitazen-stoffer kan finnes i flere former, inkludert væske på øyedråpe- og nesesprayflasker, pulver, kapsler eller tabletter. Stoffene kan også være blandet inn i andre rusmidler, for eksempel i heroin.

Flere steder i Europa er det funnet nitazener i piller som etterligner andre legemidler, som for eksempel benzodiazepiner eller opioider. Også i Norge er det gjort beslag av nitazener i form av tabletter som ligner på OxyContin.

Nitazener i form av OxyContin-lignende tabletter. Foto: Kripos.

Piller som inneholder metonitazen. Foto: Kripos

Virkninger og bruk

Effekten av nitazener kan sammenlignes med virkningen av andre opioider som morfin eller heroin, og bruken medfører en tilsvarende, høy risiko for avhengighet. Forskjellen er at nitazener er vesentlig sterkere, og dermed mye farligere. Som andre opioider er stoffene svært avhengighetsskapende og vil kunne gi sterke abstinenser når bruken avsluttes.

Da nitazener er så sterke, er det svært lett å ta en overdose, som kan medføre livstruende tilstander med bevisstløshet, pustestans og død. Siden 2019 har nitazen-stoffer blitt mer tilgjengelige på rusmarkedet, noe som har medført dødsfall i flere land, inkludert i Norge. Vi hadde 12 dødsfall grunnet nitazner i Norge bare i 2023.

På grunn av den høye risikoen for overdoser er all bruk av nitazener potensielt livsfarlig. Dersom du (eller noen du kjenner) bruker eller vurderer å bruke opioider må dere

 

Historie

Denne formen for opioider ble først utviklet som smertestillende midler på 1950-tallet, men ble aldri godkjent eller markedsført som medisiner.[1] Nitazener kommer i flere varianter, deriblant etonitazen, butonitazen, protonitazen og metonitazen.[2]

 

Advarsel!

Helsedirektoratet oppfordrer alle som er i kontakt med brukere av narkotiske stoffer om å formidle at de må være ekstra forsiktig og ta disse forhåndsreglene:

  1. ALDRI ta opioider alene! Dette gjelder spesielt ved bruk av sprøyter, men også røyking og bruk av tabletter/piller kan gi dødelige overdoser, hvor kameratredding kan bli nødvendig.
  2. Ha alltid noen i nærheten som vet hva du har tatt – og som vet hva man gjør ved overdosering.
  3. Piller som ser like ut kan inneholde ulike substanser/stoffer og styrke.
  4. Om du bestemmer deg for å ta pillene til tross for risikoen, ta først bare litt (maksimalt 1/3 tablett) og vent minst to timer for å bedømme effekten og unngå overdose.
  5. Pass på hverandre og fortell de rundt deg om du begynner å kjenne deg dårlig.
  6. Selv om tabletten kommer på brett eller er stemplet, så er det alltid risiko for at den er forfalsket.
  7. Ha alltid Nalokson tilgjengelig![3] Se informasjon lenger opp i artikkel.

 

[1] https://www.gov.uk/government/publications/acmd-advice-on-2-benzyl-benzimidazole-and-piperidine-benzimidazolone-opioids/acmd-advice-on-2-benzyl-benzimidazole-and-piperidine-benzimidazolone-opioids-accessible-version#legitimate-uses
[2] https://pharmaceutical-journal.com/article/feature/everything-you-need-to-know-about-nitazenes
[3] https://www.rusfeltet.no/arkiv/ksalol-falske-og-farlige-piller-med-kyniske-bakmenn