Hvordan kan jeg hjelpe min sønn som strever med rus?

Jeg fikk Nettopp vite at min sønn på 25 har brukt party dop over en tid og er i sjokk. Han innrømmer alt og sier dette skjer kun når han drikker. Kjæresten orket ikke mer og gjorde det slutt så nå er det mørkt. Han ønsker å komme ut av dette. Hva kan vi hjelpe ham med ? Rådvill mor

kvinne/jente |
49 år |
viken

  Rusinfo svarer:

Det er leit å høre at din sønn strever med rus, og vi har forståelse for at dette er en vanskelig situasjon for alle involverte. Samtidig er det fint å høre at «han ønsker å komme ut av dette», og at han er villig til å snakke åpent om sitt forhold til rus. Det kan være svært krevende å få kontroll over eget rusbruk, og da særlig dersom det har pågått en stund. Men dersom sønnen din er motivert for å slutte/begrense bruken av «partydop», så er et absolutt mulig å få til dette.

Samtidig er det viktig å skille mellom hva du/dere som pårørende kan gjøre – og hva sønnen din kan gjøre for å håndtere nevnte situasjon. Det er din sønn som har det fulle og hele ansvaret når det gjelder å ta «rette» valg for seg selv, og det er til syvende og sist han som er ansvarlig for sitt eget liv. Du kan selvsagt støtte han i denne prosessen, men det er viktig at du også kjenner etter dine egne behov – og at du er tydelig når det gjelder hva om er akseptabelt for deg.

Det finnes flere måter å gå fram på for å få hjelp, og det beste er nok at din sønn ta kontakt med hjelpeapparatet på egenhånd. Dette er fordi en eventuell behandlingstilnærming vil være avhengig av din sønns beskrivelse av egen problematikk, samt hva han faktisk ønsker hjelp til. Det vanligste er å ta kontakt med fastlegen, og de sammen drøfter muligheter mtp. videre behandling.

Du som pårørende har også mulighet til å snakke med noen om hvordan du har det, og mange opplever det som verdifullt å drøfte denne type problematikk med noen som har erfaring med det å være pårørende. Det finnes flere tjenester for pårørende, som f.eks. ivareta.no.

Du er selvsagt også velkommen til å kontakte oss på chat eller telefon! Det samme gjelder for din sønn, dersom han har ytterligere spørsmål knyttet til rus og/eller eventuelle mulige behandlingstilbud.

 

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.