Jeg har flere ganger opplevd alkoholbetinget psykose

Hei. Jeg er en 19 år gammel jente som i løpet av det siste året, har flere ganger opplevd alkoholbetinget psykose. Jeg husker ikke dette selv, men har blitt fortalt av mine venner at jeg kan bli veldig sint, forvirret, og sier setninger og ord som ikke gir mening. Som for eksmepel så var jeg på en hyttetur, vi hadde det koselig, drakk og spilte spill. Var helt normal og følte meg fin i formen ganske lenge, før jeg plutselig bikket over og ikke husker noen ting. Jeg hadde da blant annet sakt at vi må gå på kinosalen nå. Noe som ingen skjønte noe av fordi vi ikke skulle det, og det ikke var noen kino å gå på i nærheten. Har også før fått høre at jeg har hallusinert av en pasient, og snakket med han ved bordet. Så i tillegg har jeg hendelser der jeg har hallusinert og hatt vrangforestillinger. Jeg husker ingenting av noe jeg har gjort, men skjønner at jeg må ta grep fordi jeg ikke kan holde på sånn. Jeg vet at jeg ikke bør drikke alkohol, men er det slik at jeg ikke kan drikke i det hele tatt? eller vil det gå greit å begrense alkoholinntaket betydelig, til at jeg drikker mye sjeldnere, og i mye mindre mengder. Jeg synes det er vanskelig da jeg er ung og mye av det jeg gjør er relatert til alkohol, med tanke på også en russetid i vente. Jeg er glad i å drikke, og har flere hendelser der det også går helt fint, men jeg vet aldri når jeg går ut om jeg kommer til å ende opp full eller ikke. Er det slik at siden jeg har hatt alkoholbetinget psykose at det er lettere for meg å få det igjen? eller blir sjansen redusert hvis jeg betydelig minker inntak av alkohol?

kvinne/jente |
19 år |
agder

  Rusinfo svarer:

Vi skjønner at alkohol flere ganger har ført til ubehagelige situasjoner for deg der du potensielt kunne vært utsatt for fare siden du ikke har kontroll over det som skjer.

Først vil vi avklare litt rundt begreper. Alkoholbetinget psykose er en type psykose som utløses etter langvarig bruk av alkohol. Vi tror derfor ikke a du lider av dette. Det kan lese mer om det på Helsebiblioteket sine sider. Det er likevel fullt mulig at du opplever rusutløst psykose, eller psykoselignende tiltstander, når du drikker alkohol.

Du sier ikke hvor mye du drikker når du opplever dette, men det virker som at du egentlig har god innsikt i at dette skjer når du drikker mye – selv om det også kan gå bra når du drikker alkohol. Dette med mengde er nok veldig relevant for hva som skjer med deg. Hvor fort du drikker er også viktig. I tillegg kan dagsform, hvor mye du har spist og mange andre ting også spille inn. Du er også inne på noe vesentlig når du nevner at det kan være en god ting at du videre ikke bør drikke så ofte. Vi tenker også at du selv kjenner at du liker alkohol og at effekten du opplever er viktig. Da kan det være veldig lett for deg å bli revet med på en slik måte at du drikker fortere og mer enn det du egentlig hadde tenkt.

Det er derfor mulig at du kan unngå disse opplevelsene av psykose og og blackout hvis du tar en del forholdsregler. Lag gjerne en plan på forhånd om hvor mye du skal drikke. Hvis du har mulighet, så er det fint om du kan alliere deg med en venn som hjelper deg å følge denne planen. Spis godt før du begynner og drikk så sakte som mulig. Drikk veldig gjerne noe alkoholfritt innimellom enhetene, og unngå sprit. Her kan du lese flere gode drikkevettregler.

Om du skulle kjenne at det ikke er mulig for deg å holde igjen på mengde når du drikker, så kan det være best for deg å ikke drikke overhodet i en periode. Vi skjønner at det kan kjennes kjipt ut når det er russetid, men det er heller ikke hyggelig for deg at du stadig opplever å miste kontroll. Vi snakker også med ganske mange russ som ikke ønsker å drikke så mye, så det kan være at du kjenner flere som kunne tenke seg et alkoholfritt nettverk i russetiden.

Det kan også være fint for deg å ta en sjekk hos legen din, for å finne ut av om det er noe hos deg som gjør deg spesielt utsatt for dårlige opplevelser med alkohol.

Hvis du ønsker så må du gjerne også laste ned Drikkevett-appen vår – den kan bl.a. hjelpe deg med planleggingen og du kan legge inn enhetene dine i en ekstern promillekalkulator.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.