Vil hjelpe venn med å slutte med kokain

Kokain avhengig bestevenn:
kompisen min har alltids vært nygerri og åpen når det kommer til å bruke rusmidler. Når vi beggynte på forskjellige vgs mistet vi litt kontakt og Han falt da inn i ett dårlig miljø med mye rus. Da vi tok oppigjen kontakten var det stortsett bare fest doping innimellom, det eskalerte til hver gang og etter en stund klarte han ikke dra ut uten å kokain.
Han skjønte det var blitt ett problem men visste ikke hvordan han skulle ta avstand når alle vennene utenom meg ruset seg. Han bestemte seg tilslutt for å få en ny start og flyttet utenbys der han desverre falt inn i ett verre miljø. Omtrent alle han jobbet med tok kokain daglig å han gikk fra hver helg til hver dag. For noen månder siden hadde han holdt seg våken i 2 døgn å ruset seg og når nedturen kom traff han veggen og ringte foreldrene å fortalte dem alt fordi han skjønte det var gått for langt. Han tok fly hjem samme dag å dro til legen for å oppsøke hjelp da legen svarte med å inndra førerkortet. Etter noen dager dro han hjem igjen for å jobbe og klarte seg 2 dager før han falt for presset å ruset seg igjen. Han vil slutte, han vet han har ett problem men når tilbudet å tilgjengeligheten er der og de som skulle hjelpe ender opp med å straffe deg føles det håpløst. Han er min bestekompis å jeg vil så gjerne hjelpe og han vil så gjerne ha hjelp men han er redd for at hvis han søker hjelp vil russtempelet i journalen følge han. Er det noe jeg kan gjøre for å hjelpe som ikke vil gi konsekvenser i ettertid?

mann/gutt |
25 år |
vestland

  Rusinfo svarer:

Vi skjønner at dette er vanskelig for både deg og vennen din. Dessverre er det nok slik at Norge har ganske strikte retningslinjer og føringer når det gjelder journalføring og behandling i helsevesenet. Samtidig har helsepersonell i Norge en streng taushetsplikt de skal overholde, dermed skal ikke kompisen din risikere at registrering av rusbruk i journal skal følge han og gi konsekvenser resten av livet.

Det er likevel noen områder som kan bli påvirket; førerkort, enkelte begrensninger i yrkesvalg og eventuell innreise til noen land (hvis han er tatt for kriminelle forhold).

Når det gjelder hjelp til å slutte, vet vi at en god del klarer det på egenhånd med hjelp fra familie og venner. Det som er viktig å tenke på hvis man skal hjelpe noen til å slutte på egenhånd er at det ikke finnes en felles fremgangsmåte alle kan følge. Ta gjerne en titt på hjemmesiden vår for inspirasjon – hvor vi har tips til hvordan en kan slutte med kokain. Det er lurt å lage en langsiktig plan der den som skal slutte selv definerer hva slags hjelp hen trenger. Det kan for eksempel være snakk om forberedelser som bør gjøres, planer for hva hen skal gjøre når/hvis akutt russug oppstår og planlegging av aktiviteter som kan ta fokus bort fra rus.

Noen finner etter hvert ut at de ønsker oppfølging fra det offentlige og da er det lege som kan henvise til behandling i spesialisthelsetjenesten. Det kan ta litt tid å komme i gang der, så det kan være lurt å ha dialog med lege fra et tidlig stadium i prosessen. Lege skal kunne hjelpe selv om hen også har meldeplikt når det gjelder førerkort og rusbruk.

Dere kan kanskje finne noen gode tips i vedlagte artikler under relatert innhold.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.