Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Mamma drikker seg veldig full i helgene

Hei!

Vi er to fortvilte søstre. Vi er oppvokst med mye omsorg og kjærlighet rundt oss av mamma og pappa, men når helgene kommer trumfer alkoholen over oss. Mamma drikker seg så full at hun er ikke til å kjenne igjen, snakker usammenhengende, til tider helt uforståelig, vrangforestillinger og endrer adferd på en negativ måte, kan bli svært aggressiv, spesielt verbalt.

24 år |
velg fylke

  Rusinfo svarer:

Vi forstår godt at dere er fortvilte her – det høres ut som en stor påkjenning å måtte stå i dette gang på gang.

Det er uklart for oss hvor gamle (dere begge) er, og om dere bor hjemme hos foreldrene deres eller ikke. Dersom dere bor hjemme, eller om én av dere bor hjemme, vil vi kanskje oppfordre til å vurdere å flytte hjemmefra – så sant dette er praktisk mulig (alder, økonomi osv.). Siden det er en del detaljer vi ikke kjenner her må dere gjerne ta kontakt med oss på chat eller telefon i åpningstidene, så kan vi ta en nærmere prat om det hele – det er helt anonymt.

En annen ting som har betydning her, er hva moren deres selv sier om dette. Nå vet ikke vi om dette er noe dere har forsøkt å snakke med henne om eller ikke, men hvis ikke, kan det være nyttig å prøve å ta en rolig og ordentlig prat om dette når hun er edru. Da er det nok ikke om å gjøre å prøve å overtale henne til noe som helst – tenk heller at målet simpelthen er å ha en samtale i seg selv, hvor dere i beste fall kan prøve å få noen svar på hvor hun står. Det kan være fint å fokusere på hvordan dette oppleves som problematisk for dere, og at dere trenger å snakke om dette, heller enn at det er hun som har et problem, og hun som trenger å snakke om dette. Sistnevnte kan hun jo tross alt si seg uenig i, men ikke førstnevnte.

Hvordan hun velger å forholde seg til dette, er riktignok ikke alltid så lett å forutsi. Veldig grovt forenklet er det særlig to typer svar som er typiske:

  • Hun erkjenner at det kan bli litt mye alkohol, og at hun bør stramme inn. Her er det nok litt forskjeller i hvor oppriktig man mener dette, men om hun sier at hun vil prøve å gjøre en endring, kan dere f.eks. tipse henne om å ta en prat med oss (samt vår artikkel Hjelp til å slutte med alkohol). Sammen kan vi prøve å finne en fremgangsmåte som kan fungere for henne. Hun kan også avtale en time med sin fastlege om hun har behov for mer omfattende hjelp/oppfølging – fastlegen kan f.eks. henvise henne til et egnet hjelpetilbud. Poenget er uansett å innsnevre avstanden mellom ord og handling.
  • Hun ønsker ikke å snakke om dette, eller hun gir ikke uttrykk for at hun ønsker endring. I så fall kan det dessverre bli veldig vanskelig å få til en endring – i så fall bør fokuset heller være å begrense skadeomfanget for dere rundt, og at dere tar vare på dere selv etter beste evne. Da kan det være nyttig å søke støtte hos andre i familien, eller evt. et pårørendetilbud – f.eks. organisasjonen Barn av rusmisbrukere, eller fra Helsenorges oversikt over pårørendetilbud.

Tipser også om Alarmtelefonen for barn og unge, samt våre egne guider til pårørende.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.