Vi mistenker at sønnen vår på 16 har begynt å røyke hasj

Hei! Vi mistenker at sønnen vår på 16 har begynt å røyke hasj, og vi er bekymret for dette. Han har fra før atferdsproblemer, hvor han kan utagere fysisk og verbalt mot oss i nærfamilien (men ikke mot venner og andre bekjente). I tillegg gidder han ikke engasjere seg i skole på noen som helst måte, selv om vi har prøvd å hjelpe han mye og lenge. Vi er bekymret for at atferdsproblemene hans forverres med hasjbruken og at han dropper ut av vgs. Han er også mye slapp og tilbaketrukken hjemme. Dette er en uvant situasjon for oss da vi ikke har hatt overnevnte utfordringer med våre nå voksne barn, og vi vet ikke helt hvor vi skal starte. Vi har forsøkt å spørre sønnen om røyking og rusmidler, men han nekter blankt på tross av mange indikatorer og at noen bekjente har sett han i aksjon selv. Hvordan går vi frem når vi «konfronterer» han med dette når han selv ikke innrømmer bruken? Vi vil jo selvfølgelig at han skal slutte så snart som mulig slik at dette ikke blir en avhengighet, da han er en utrolig smart gutt som kan nå så langt han bare vil – men hvordan kan vi få til det?

annet |
59 år |
viken

  Rusinfo svarer:

Dette høres ut som en krevende situasjon å stå i, og være vitne til. Aller først vil vi tipse om våre sider Tenåringen og cannabis – der vil du forhåpentligvis finne en del råd som er nyttige, og som forhåpentligvis svarer på en del av dine spørsmål.

Vi kan jo også si at mange lurer på hvordan de kan få noen andre til å slutte, eller endre atferd – men om han selv ikke ser noe behov for endring, kan det i praksis være veldig vanskelig å gjennomføre noen endring også. Dette er jo noe dere allerede opplever. Når han ikke engang vil innrømme bruken – eller snakke om den – er det vanskelig å se hvordan dere skal nå frem. Uansett er det fint om han vet at han alltid kan komme til dere med absolutt hva som helst, uten å måtte bekymre seg for konsekvenser – om han skulle føle for å snakke med dere om rusbruken i fremtiden. Dere må gjerne også tipse ham om at vi finnes, og at han kan snakke med oss anonymt på chat eller telefon om rusbruk, hvis det er sånn at terskelen for å snakke med dere om dette er veldig høy for han.

Om han ikke er villig til å snakke om rusbruken spesifikt – er det sånn at han er åpen for å snakke om andre ting i livet hans som bekymrer dere, som f.eks. atferd generelt, skolegang og lignende? Om så er tilfelle, tenker vi at dere i det minste bør fortsette å ha en dialog med ham på de områdene han er villig til å snakke med dere (om noen). Sånn vi forstår deg, har dere allerede forsøkt dette i lang tid. Men om dere ikke har gjort det allerede, må dere gjerne prøve å spørre ham om hva han eventuelt føler han trenger, for å få det bedre, eller for å fungere bedre. For eksempel samtaler med profesjonelle, tilrettelegging på skolen eller noe annet.

Det kan være vanskelig som forelder å finne den rette balansen mellom å være hjelpende og støttende på én side, og å stille krav på den andre siden. Sånn sett vil vi tipse dere til å oppsøke et Familievernkontor for veiledning. Ideelt sett kan han også delta i disse samtalene, men om han ikke er villig til dette, kan det i det minste være nyttig for dere som foreldre. Alternativt kan dere også ta kontakt med Barnevernet for råd og veiledning.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Relatert innhold

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.