Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Hur ska jag prata med min fru?

Hej,

Till info. så tror jag att mina tankar om hur vi har det hemma präglas starkt av att jag växte upp med en alkoholiserad far som, i perioder, kunde vara väldigt otrevlig. Sedan barnsben har jag starkt ogillat fulla vuxna runt barn. Det har snarare förstärkts än försvagats sedan jag blev pappa. Min fru och jag har tre barn och bor ihop.

Barnen och jag uppfattar att deras mor blir otrevlig och aggressiv när hon dricker alkohol. Ett glas vi klarar hon, men när hon dricker mer än ett glas så förändras hon till det negativa är inte längre snäll. När barnen (14, 10 och 10 år) konfronterar henne med detta, så slår hon tillbaka med att ”det är er pappa som får er att reagera, det är han som får er att tänka och säga så”… Jag tror att om hon erkänner för barnen att hon har problem med humöret, så kan hon inte ta fler glas än ett – vilket hon alltid ”måste”. Ett glas kan inte vara nog. Ibland när jag vaknar ser jag att hon varit uppe och druckit en flaska vin. Är jag bortrest så får barnen, ibland, väcka henne. Trots att det är relativt sent på dagen. Sistnämnda gör att jag får ont i magen och hjärtat. Jag vet inte hur jag skall prata med henne. Hon blir arg direkt. Då får jag gärna höra ”jag är inte alkoholist – som din pappa”. Jag tror inte hon är alkoholist, men jag menar att hon har ett osunt förhållande till alkohol. Vi har båda bra jobb och relativt god ekonomi. Barnen har vänner och klarar sig bra i skolan. Hur skall jag prata med min fru..? Hon har tidigare sökt hjälp hos psykolog för att prata om sitt förhållande till alkohol.

Ha en finfin dag!

ANONYMISERT

mann/gutt |
54 år |
viken

  Rusinfo svarer:

Dette høres ut som en vanskelig situasjon, og vi forstår godt at det er krevende for deg å håndtere denne situasjonen. Du forteller at din partner føler at hun har situasjonen under kontroll og at du ikke opplever henne som alkoholist, men at du fortsatt opplever hennes alkoholbruk som krevende. Det kan derfor være nyttig for dere å ha en samtale om din partners forventninger til alkoholbruk i fremtiden.

Når det gjelder hva du skal si eller ikke si, vil ikke dette ha noen betydning for om din partner vil lykkes med å endre sine alkoholvaner. Hva din partner velger å gjøre med sitt alkoholproblem er til syvende og sist utenfor din kontroll, og er ikke avhengig av at du sier de riktige tingene. Vi forstår at at kommunikasjon rundt noens rusbruk kan være vanskelig, du kan se på våre hjemmesider om hvordan snakke med noen om deres rusbruk.

Nasjonalt folkehelseinstitutt har utgitt et hefte rettet mot de som lever med en partner som drikker for mye, som du kan lese her. «Selv om heftet bygger på intervjuer med kvinnelige partnere til menn som misbruker alkohol, kan det være nyttig å lese også for menn som lever med en kvinne som har alkoholproblemer.» 

Mange i din situasjon har nytte av å snakke med noen om det å være pårørende til noen med rusproblemer. Du kan for eksempel ta kontakt med N.K.S veiledningssenter som er et gratis lavterskeltilbud til pårørende til personer med rusproblemer. Et annet tilbud du kan benytte deg av er Ivareta som er et annet pårørendetilbud, eller PIO-senteret.

Dersom du ønsker å snakke mer om dette kan du kontakte oss på telefon eller på chat.

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.