Kan helsesøster fortelle til foreldre og politi at jeg har brukt dop?

Har fortalt helsesøster at jeg har prøvd diverse dop. Men jeg er redd for at hun vil si d videre til foreldre/poleti. Hun sa ingenting om at hun skulle d. Kan hun?

kvinne/jente |
15 år |
velg fylke

  Rusinfo svarer:

Helsesykepleier har taushetsplikt, og det skal mye til for at hun snakker med noen om det du har fortalt til henne.

Det er likevel slik at siden du er 15 år, så KAN hun snakke med foreldrene dine om ting du har fortalt hvis hun mener at det er nødvendig. Bruk av ulovlige rusmidler kan være en slik ting. Helsesykepleier har større forpliktelser ovenfor foreldre når ungdommen er under 16 år. Men da skal det være fordi hun tenker at foreldrene dine trenger disse opplysningene for å kunne ivareta deg på best mulig måte hjemme. Særlig hvis det er slik at du har problemer med rus. At du har fortalt henne at du har brukt rusmidler trenger ikke å bety at hun syns hun må informere foreldrene dine om dette, men hun har lov til det.

Helsesykepleier er helsepersonell, og i denne artikkelen fra Ung står blant annet dette:

«Eksempel på situasjoner der det bør respekteres at opplysninger ikke går videre til foreldre om ikke den som er mellom 12 og 16 år ønsker det er: Info om lettere psykiske vansker, problemer hjemme, kjærlighetsorg, seksuell helse og prevensjon.

Det er med andre ord ikke et helt klart svar på hva foreldre har innsynsrett i og ikke når du er under 16 år. Ditt beste og foreldrenes mulighet til å vite for å gjøre foreldrejobben, er hensyn som må vurderes.»

Det står også mer om dette i pasientrettighetsloven og helsepersonelloven. Og på HelseNorge sine sider kan du lese om at helsepersonell ikke har lov til å utlevere opplysninger til politiet så lenge det ikke er far for liv og helse.

Helsedirektoratet skriver i sin Hovedregel om taushetsplikt at «Pasienten skal føle seg trygg på at opplysninger som gis i forbindelse med helsehjelp ikke benyttes i andre sammenhenger og utleveres til eller tilkommer uvedkommende.» Dette gjelder også for helsesykepleier, og det betyr også at hun tar deg og det du forteller på alvor. Det er også deg hun er der for å hjelpe, men hvis hun mener at foreldrene dine trenger å vite om dette for at du skal ha det bra, så KAN det altså være at hun velger å fortelle dem om dette. Men det er ikke sikkert.

Vi anbefaler deg å spørre helsesykepleieren din om hva hun tenker om dette, så slipper du å gå rundt å lure på hva hun kommer til å gjøre.

 

 

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Velkommen til RUSinfo!

HAP-app: Det har vist seg at appen trenger full oppgradering for å virke som den skal i iOS. Vi har funnet et firma som vil jobbe med oppgraderingen, men det kan ta litt tid og vi beklager til alle som savner appen.