Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Jeg lurte på hva som skjer om man tar 60 mg Elvanse

Hei. Jeg lurte på hva som skjer om man tar 60mg elvanse. Blir man ruset? Hvor ruset blir man og hvor lenge varer det? Og har det noe å si hvor mye man veier. Han som skal ta det veier ca 55kg og er ca 165 høy og er 14 år gammel. En venn av meg har planer om å ta det og jeg er bekymret. Vil gjerne vite hva som kan skje sånn at jeg kan fortelle han dette.

mann/gutt |
13 år |
vestland

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Vi forstår det slik at vennen din ikke får Elvanse foreskrevet av legen sin, og at han ikke er vant med å bruke dette til vanlig. I så tilfelle er det sannsynlig at han vil oppleve å bli ruset. Vi tenker at 60 mg Elvanse er en ganske stor dose for vennen din slik du beskriver han, men også fordi det er en medisin han ikke er vant til.

Elvanse inneholder virkestoffet lisdeksamfetamin. Når man bruker det for å ruse seg ligner virkningen på det man får av amfetamin. Det er et rusmiddel som har en såkalt stimulerende effekt, og vil gi en oppkvikkende rus.

Rusen gir gjerne en følelse av selvtillit, økt energi, pratsomhet og nervøsitet. Den demper sultfølelse og søvnbehov, og brukeren kan bli rastløs og ukonsentrert. Usammenhengende tale- og tankerekker, og en tendens til å overvurdere egne ferdigheter er vanlig.

Enkelte kan bli irritable eller aggressive. Noen opplever å få følelsen av at konsentrasjonen blir skjerpet, men det som ofte egentlig skjer er at amfetamin fører til at man «henger seg opp» i visse detaljer og at man har vanskelig for å slippe et oppheng eller se helheten. Uro, forvirring, skjelving, panikk og tankeforstyrrelser som f.eks. paranoia kan forekomme.

Man kan også få alvorlige bivirkninger som angst og paranoia. Det hender også at man opplever at hjertet banker veldig hardt, at man får vondt i brystet og at man syns det blir vanskelig å puste.

I følge Felleskatalogen er Elvanse et langtidsvirkende legemiddel som virker gradvis i løpet av en 13 timers periode. Rusen kan dermed kjennes ganske raskt, men også vare lenge.

Vi forstår godt at du bekymrer deg for at vennen din skal ta dette. Det er bra at du snakker med han selv, og at du forteller litt om hva som kan skje. Vi vil ikke anbefale vennen din å bruke Elvanse da det kan være at han får en dårlig opplevelse av det. Hvis han likevel kommer til å ta det, vil vi gjerne formidle at han ikke bør være alene når han gjør det, og at han ikke må være redd for å kontakte helsehjelp hvis han blir dårlig. Da må han gjerne ringe 113.

Det kan også være bra for deg å dele din bekymring med noen voksne du stoler på. Det er veldig tungt å engste seg alene. Kanskje kan du rådføre deg litt med dine foreldre/foresatte og få litt støtte fra dem. Du kan også snakke med noen på en helsestasjon for ungdom.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.