Hvordan holde motivasjonen oppe med komplekst PST?

Jeg har komplekst posttraumatisk stress, og alt jeg har opplevd har satt seg i kroppen. Jeg har svært mye angst og muskelspenninger som gir kroniske smerter, det har jeg hatt i ti-femten år. Jeg går på Sobril (maks 3 ganger 15 om dagen) og Paralgin Forte (maks 6 tabletter om dagen). Jeg har så høyt lidelsestrykk at jeg og psykiateren min har kommet fram til at det er bedre at jeg går på disse medisinene enn uten. Jeg har gått i traumebehandling, og er bedre, men har fortsatt MYE å slite med. I det siste halvåret har det blitt så tøft at jeg av og til har medisinert angst og smerter ytterligere – med illegal benzo, morfin og heroin, og alkohol. Jeg har også brukt Ritalin som prestasjonsfremmende. Det er ikke snakk store mengder, ikke engang samboeren min merker at jeg gjør dette. Men jeg er bekymret for at det skal skli ut, og liker egentlig ikke følelsen av å være rusa – bortsett fra det lille kicket jeg får av Ritalin. Jeg vil bare ha vekk smertene og angsten og det følelsesmessige kaoset! Jeg tror jeg trenger å prøve en annen form for behandling for alt jeg sliter med. Men jeg vil ikke at det skal skli ut med selvmedisinering, og bare bruke det jeg får på resept (unntatt Ritalin, som jeg ikke er motivert for å slutte med.) Siden jeg får ganske mye medisiner på resept, burde det jo holde. Men hvordan kan jeg holde motivasjonen oppe når lidelsestrykket kjennes mest uutholdelig? All smerten og angsten er utrolig monotont og hindrer meg i å arbeide. Jeg blir tidvis nesten suicidal – og da er det vanskelig å ikke ty til mer lindring.

kvinne/jente |
30 år |
oslo

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Vi forstår at situasjonen din er fortvilende, og at du er mye plaget av smerter og angst.

Vi på Rusinfo er ikke helsepersonell og har derfor ikke anledning til å gi råd om medisinering og helseproblematikk, men vi skal forsøke å hjelpe deg med litt sortering av de tingene som er vanskelig for deg.

Du har en sammensatt og vond situasjon, så det er bra at du får hjelp for de ulike smertene dine. Samtidig sier du at problemene dine har utviklet seg og at du ikke får tilstrekkelig oppfølging i hjelpeapparatet slik du har det i dag. Du er selv inne på tanken om at det er behov for forandring i behandlingsforløpet ditt.

Vi vet ikke noe om hvor mye du har snakket med behandlerne dine om dette. Vi forstår at du har selv har utvidet medisineringen din med medikamenter og rusmidler som du kjenner hjelper på de ulike smertene du har. Vi forstår også at du er bekymret for at bruken av disse ulike rusmidlene skal øke uten at du har kontroll på det. Vi tenker at det er lurt at du snakker med behandlerne dine om dette. Vi vet ikke hvor lenge du har brukt Sobril og Paralgin Forte, men om det er snakk om langtidsbruk av disse medisinene er det sannsynlig at effekten har avtatt noe. For at du skal få riktig hjelp, er det lurt at du er ærlig om hva du bruker og hva som fungerer for deg. Det kan bidra til at du får bedre og riktigere oppfølging, men også til at du ikke utvikler større rusproblemer. Vi forstår at den eneste rusen du har noe interesse av er Ritalin, men også at du har brukt dette prestasjonsfremmende. Kanskje kan det være lurt for deg å få en utredning for ADHD hvis du ikke har hatt dette tidligere.

Du sier at du noen ganger har så store smerter at du nærmest blir suicidal. Det er viktig at du forteller dette til behandlerne dine.

Det er en positiv ting at traumebehandlingen du går i fungerer, men du sier at situasjonen din likevel har blitt verre. Kanskje er det mulig å intensivere denne behandlingen hvis du foreslår det? Eller legge til en ny type samtaleterapi?

Det virker som at du allerede har god hjelp i det offentlige hjelpeapparatet. Du sier at du likevel kunne tenke deg å prøve noe annet. Du kan ta en titt på sidene til Emma Sofia-klinikken i Oslo og se om de kan tilby deg noe annet enn den hjelpen som du får i dag.

Vi ønsker deg god bedring og lykke til!

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Relatert innhold

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.