Har en sønn som nå er 24 år, som har brukt cannabis og hasj i 6 år

Har en sønn som nå er 24 år, som har brukt cannabis og hasj i 6 år. Han klarte ikke fullføre noen utdannelse, men har fast jobb i en butikk. Er flink til å komme seg på jobb, og utfører sitt arbeid bra. Men livet utenfor jobb har han null kontroll på, virker ikke som han klarer å tenke mer enn et døgn frem i tid. Økonomisk kontroll er helt fraværende. Har lest noe om at langvarig bruk kan medføre kognitive skader/problemer ? Stemmer det ? Hvis ja, hvordan få gutten til å skjønne det…

mann/gutt |
55 år |
trøndelag

  Rusinfo svarer:

Du beskriver en situasjon som er vanskelig for deg som far. Du har en sønn som bruker rusmidler og har liten kontroll på livet utenfor og uten økonomisk kontroll. Samtidig virker det som at han mestrer jobben sin og følger opp den.

Det stemmer i noen tilfeller at det høyt forbruk kan føre til svekkelse av kognitive funksjoner som hukommelse, konsentrasjonsevne og innlæringsevne. Særlig er unge hjerner mer sårbare for skader forårsaket av rusmidler fordi den fremdeles er under utvikling og er mer sårbar for påvirkning. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen fra OUS. 

Du kan også lese mer om cannabis på vår hjemmeside her.

Vi forstår godt at du gjerne vil at han skal forstå alt dette – men å prøve å overtale noen til å endre seg, når vedkommende selv kanskje ikke ønsker den endringen, er i praksis veldig vanskelig. Ettersom sønnen din er 24 år kan verken du eller andre bestemme at han skal slutte å bruke cannabis. Han har ansvaret for sitt eget liv, og også konsekvensene livsførselen hans eventuelt måtte medføre. Skulle han på noe tidspunkt ønske å slutte kan han få hjelp til det om han har behov for det, men det er frivillig. I så fall er han f.eks. velkommen til å kontakte oss for en samtale, så kan vi snakke om hvilke fremgangsmåter som kan være aktuelle.

Ofte er det svært krevende å være pårørende til noen som har et rusproblem. Derfor er det også viktig at du tar vare på deg selv opp i dette. Opplever du at belastningen blir for stor, er det hjelp å få. For eksempel kan du ta kontakt med PIO-senteret eller N.K.S Veiledningssenter for pårørende. Du kan også ta kontakt med oss på telefon eller chat.

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.