Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Mistenker at venninne er avhengig av smertestillende

Hei, jeg har en venninne, som jeg mistenker er avhengig av oxinorm, oxicontin og paralgin forte. Hun har gått på disse medisinene i minst fem år av forskjellige årsaker. Bare det siste året har hun vært innlagt 4 ganger på sykehus akutt, med diffuse smerter, uten at legene har funnet årsak. Mistanke har vært prolaps i ryggen, blindtarmbetennelse osv. da får hun flere piller.
Hun sier hun må ta disse medisinene pga ryggsmerter, men jeg mistenker at det ikke stemmer. Er det noe jeg kan gjøre?
Takk for svar!

kvinne/jente |
40 år |
agder

  Rusinfo svarer:

Vi forstår godt at du er bekymret. Her finnes det kanskje ingen klare fasitsvar, men vi kan selvsagt dele noen tanker.

Det er ikke alltid opplagt hvor grensen går mellom bruk og misbruk. På én side er det jo mange pasienter med et reelt behov for langvarig smertelindring, hvor smertestillende medisiner vil være helt avgjørende for å kunne fungere i hverdagen. På den andre siden er jo også dette medisiner som kan misbrukes for å oppnå rus, og som noen ganger brukes i større mengder eller over et lengre tidsrom enn nødvendig. Og noen ganger kan jo vanlig medisinsk bruk gradvis skli over i rus/misbruk. Uansett om det dreier seg om bruk eller misbruk, er dette medisiner du kan bli avhengig av ved regelmessig bruk over tid.

Hva som er tilfelle hva gjelder venninnen din, kan vi selvsagt bare gjette på. Men dersom hun bruker medisiner på en måte som bekymrer deg, må du gjerne prøve å ta en rolig og ordentlig prat med henne om din bekymring, om du ikke har gjort det allerede. I så fall kan det være fint å vinkle det slik at du trenger å prate litt om dette, fordi du har noen spørsmål og bekymringer, heller enn at det er hun som trenger å prate om det. Ikke tenk at du må ha mål om å overtale henne til noe som helst – tenk heller at målet simpelthen bare er å snakke om det, hvor du kan prøve å kartlegge litt hvor hun selv står, og hva hun selv tenker om veien videre. Dette sier vi fordi det gjerne er en forutsetning at hun selv ønsker endring, dersom det faktisk skal skje en endring.

Om hun selv gir uttrykk for at hun vil prøve å ta noen grep rundt medisinbruken, kan du f.eks. oppfordre henne til å kontakte sin fastlege for veiledning rundt nedtrapping. Du kan også tipse henne om å ta kontakt med oss på chat/telefon for en anonym prat, eller vår guide Hjelp til å slutte med opioider.

Om hun derimot ikke gir uttrykk for å ville prøve å trappe ned medisinbruken, eller hun kanskje ikke vil snakke med deg om dette overhodet, blir det dessverre også vanskeligere. I så fall er det viktig å huske at dette er valg hun som voksen selv tar. Du kan jo eventuelt vurdere om du vil melde bekymring til utskrivende lege, dersom du har grunn til å tro at dette dreier seg om misbruk – og du kan i hvert fall være tydelig på at hun alltid kan komme til deg for en prat senere, om hun skulle trenge det.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.