Tenker dere at jeg bør bli avholds?

Hei
Jeg er en kvinne på 44, 3 barn, fin familie, gode sosiale relasjoner. Har en god jobb jeg trives godt i. Problemet mitt er at jeg noen ganger når jeg drikker og kommer til et visst punkt ikke husker mer. Dette skremmer meg skikkelig, og de gangene det har skjedd har jeg hvertfall ikke turt å si til noen at jeg ikke husker. Tenker at jeg har vært heldig da det ikke har skjedd noe alvorlig, annet enn mitt gode navn og rykte. Jeg skammer meg noe vanvittig og etter en hendelse skjerper jeg meg, men etter noen mnd skjer det igjen. Det er akkurat som at når det kommer til et visst punkt når jeg drikker at jeg gir helt faen, og bare kjører på. Har ingen opplevelse/eller kontroll føler jeg. Har også en far som er alkoholiker, det har han vært store deler av livet mitt. Aldri bodd sammen med han. Nå vurderer jeg på ekte å bli avholds, da jeg åpenbart aldri lærer.
Hva tenker dere?

kvinne/jente |
44 år |
vestland

  Rusinfo svarer:

Vi skjønner godt at det oppleves veldig ubehagelig å ikke huske hva som har skjedd etter en kveld med høyt alkoholinntak. Og det er klart – noen ganger kan et oppstå situasjoner som man ikke har kontroll over mens dette skjer, og heller ikke etterpå siden man ikke husker det. Vi forstår at du kjenner på skam og andre vonde følelser rundt dette, men du skal likevel vite at dette er noe som skjer ganske mange som drikker alkohol. Såkalte «black outs» forekommer ofte når alkoholinntaket blir for høyt eller når det drikkes for raskt.

Vi forstår også at du bekymrer deg noe ekstra siden din far har problemer med alkohol. Det er riktig nok noen forbindelser når det gjelder avhengighet og familie, men forskning viser mer og mer at dette er knyttet opp til sosial arv heller enn genetisk. Så det du sier om at du aldri har bodd sammen med din far er vesentlig i ditt tilfelle.

Om du skal bli helt avholds eller ikke, er det vanskelig for oss å svare på. For mange mennesker hjelper det mye å redusere inntaket og ta generelle forholdregler. Andre kjenner på at tanken om eventuelle «black outs» er såpass ubehagelig, at de bestemmer seg for å ikke drikke overhodet.

Vi forstår at du har kontroll på store deler av livet og ditt, og at du får til hverdagen på en måte som fungerer godt for deg. Men siden du kjenner på at du ikke har helt styr på alkoholinntaket når du først drikker, så legger vi likevel ved noen generelle drikkevettregler:

 1. Planlegg før du skal ut å drikke: Tenk gjennom hvor mye du vil drikke og hva du vil drikke, og forsøk å holde deg til det!
 2. Begrens inntaket av brennevin/sprit. Dropp shotting!
 3. Spis godt før du drikker og ikke drikk på tom mage. Drikker du på tom mage øker risikoen for å miste kontrollen.
 4. Ikke drikk for fort! Ta ett glass vann, juice, eller annen alkoholfri drikke mellom hver enhet alkohol du drikker.
 5. Bruk erfaringene dine! Vi er alle forskjellige og tåler ulike mengder alkohol.
 6. Husk at kvinner vanligvis tåler mindre alkohol enn menn.
 7. Ikke gå alene, men avtal på forhånd med en venn. Kjenner du at du blir så beruset at du vil ha problemer med å ta vare på deg selv, er det greit å vite at noen holder et øye med deg, og ev. følger deg trygt hjem.
 8. Det er ingen skam å tåle minst! Ikke la deg bli revet med i konkurransen om å tåle mest.
 9. Vis respekt for alkohol og alkoholens virkning. Vold, aggresjon, hemningsløs oppførsel og ulykker skjer ofte i beruset tilstand.
 10. Vær rustet til å tåle alkohol. Er du syk, stresset, har sovet dårlig, eller bruker medisiner, tåler du mindre alkohol enn når du er frisk og uthvilt.
 11. Sett deg et langsiktig mål. Kanskje du vil ha en hvit måned? Får du det ikke til første gang, forsøk igjen!

Vi har også en app som heter Drikkevett. En del mennesker har god nytte av å bruke den når de bestemmer seg for å begrense alkoholinntaket sitt.

I tillegg kan det være fint for deg å lese litteratur der spørsmålet om man bør være avholds eller ikke diskuteres. I Fanny Duckerts Bare et glass til argumenteres det godt for at mange oppnår gode resultater ved å rett og slett drikke litt mindre.

Du er velkommen til å ta kontakt med oss på chat eller telefon for en nærmere samtale om dette.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.