Bruker amfetamin, hva bør jeg gjøre?

Jeg er 19 snart 20 år, slitt med mental helse å selvbilde en bra stund.
jeg prøvde amfetamin da jeg var i 16-17 års alderen for første gang, rørte d ikke før jeg kom ut av fengsel (fyllekjøring). jeg lurer på om hvor skadeligt dt er med jevnligt bruk i 8-9 mnd. jeg føler meg ikke noe anderledes annet en at jeg får litt kort lunte når jeg ikke har tatt noe. har mistet nesten 30 kilo
er i full jobb 7-3 å fungerer daglig. er redd for å slutte, pga jeg må fungere i jobb
hva bør jeg gjøre framover?

mann/gutt |
19 år |
trøndelag

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Det er både viktige og vanskelige spørsmål du stiller her. Bruk av amfetamin kan gi en følelse av velbehag, i tillegg til at det kan øke både selvtillit og mestringsfølelse. Samtidig er det viktig å være klar over at disse «positive» effektene i hovedsak er kortvarige, og at slik bruk over tid vil kunne føre til negative konsekvenser.

Det er vanskelig å si med sikkerhet hvor skadelig ditt amfetaminbruk er, og det vil være avhengig av en rekke individuelle faktorer. Noen personer er mer utsatt enn andre for å utvikle alvorlige komplikasjoner som følge av slikt bruk. Dersom du i utgangspunktet strever med mental helse og dårlig selvbilde – så kan det nok tenkes at du bør være ekstra forsiktig. I tillegg regner man unge individer som ekstra sårbare mtp. rusmiddelbruk – ettersom det kan hindre normal utvikling og er forbundet med en økt risiko for avhengighet.

Redusert matlyst og vektnedgang er også mulige bivirkninger ved bruk av amfetamin, og dette kan potensielt være svært skadelig. Riktig kosthold/ernæring er avgjørende for at kroppen din skal kunne fungere optimalt – og flere komplikasjoner kan oppstå dersom disse behovene ikke blir møtt. Når det er sagt, så vil vi minne om at vi i RUSinfo ikke er helsepersonell, og således ikke kan si noe om din kliniske tilstand. Derfor kan det være lurt å snakke med helsepersonell om dette, som f.eks. fastlege, helsesykepleier, helsestasjon for ungdom, ell.

Det er vanskelig for oss å si hva du bør gjøre framover, da dette til syvende og sist er et valg du må ta. Allikevel kan vi på et generelt grunnlag si at jo mer amfetamin du bruker, jo større blir risikoen for uønskede komplikasjoner.

Uansett hva du velger å gjøre framover, kan det være fint å snakke med noen du stoler på. Dette kan f.eks. være en god venn, forelder, kollega, fastlege, ell. Det er ofte vanskelig å komme ut av en slik situasjon på egenhånd, og det kan være verdifullt å ha noen å snakke med. Du er også velkommen til å ringe eller chatte med oss for en utdypende, uforpliktende og anonym prat.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Relatert innhold

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.