Fakta om amfetamin og metamfetamin

Amfetamin er et rusmiddel som har en stimulerende effekt, det vil si at gir en oppkvikkende rus. Metamfetamin er kjemisk veldig likt amfetamin, men er mye mer potent (sterkt).

De fleste kjenner ikke forskjell mellom amfetamin og metamfetamin.  Pulveret er i utgangspunktet luktfritt, men kan noen ganger ha en markant kjemisk lukt.

 

Brukerdose og bruksmåte

En vanlig brukerdose ligger på 20 til 100 mg rent stoff. Amfetamin som selges på gaten er ofte utblandet – en dose er da en «kvarting», ca. 250 mg. Styrkegraden på gateamfetamin varierer mye, og er ofte ikke mer enn 20-­30 % rent. Amfetamin i pulverform er som regel hvitt, men kan også være gul-, brun-, rosa- og blåaktig.

 

Amfetamin blir vanligvis sniffet, men kan også spises, drikkes oppløst i væske eller injiseres.

 

Hvor lenge varer amfetaminrusen?

Vanligvis varer amfetaminrusen i 3-6 timer, men kan vare lenger ved høyere dose. Rusen kan også opprettholdes lenger ved å stadig innta nye doser. Slik kan brukeren gå i mer eller mindre kontinuerlig rus i flere døgn uten søvn. Dette øker risikoen for psykose, som kan arte seg som en tilstand av forvirring eller paranoia.

Ulike former for amfetamin

Metamfetamin blir oftest solgt i pulverform som «sterk» amfetamin, men kan også finnes i fast form som ligner på krystallklumper. Metamfetamin kan røykes.

 

Amfetamin i Norge

Amfetamin ble fremstilt første gang i 1887, og tatt i bruk medisinsk på 1920-tallet. I Norge ble stoffet først populært i rusmiljøer på 1960- og 1970-tallet.

Amfetamin er også kjent under gatenavn som speed, pepper og makka. Metamfetamin er kjent under gatenavn som meth, crystal og meta.

 

Velkommen til RUSinfo!

Vi har tekniske problemer med spørsmålstjenesten. Spørsmål sendt inn etter 29.04 kan ha blitt borte, og vi ber deg sende inn på nytt. Vi beklager ulempen, og jobber med å rette feilen snarest. 

HAP-app: Det har vist seg at appen trenger full oppgradering for å virke som den skal i iOS. Vi har funnet et firma som vil jobbe med oppgraderingen, men det kan ta litt tid og vi beklager til alle som savner appen!