Fakta om amfetamin og metamfetamin

Amfetamin er et rusmiddel som har en stimulerende effekt, det vil si at det gir en oppkvikkende rus.

Brukerdose og bruksmåte

En vanlig brukerdose ligger på 20 til 100 mg rent stoff. Amfetamin som selges på gaten er ofte utblandet – en dose er da en «kvarting», ca. 250 mg. Styrkegraden på gateamfetamin varierer mye, og er ofte ikke mer enn 20-­30 % rent. Amfetamin i pulverform er som regel hvitt, men kan også være gul-, brun-, rosa- og blåaktig.

Amfetamin blir vanligvis sniffet, men kan også spises, drikkes oppløst i væske eller injiseres.

Hvor lenge varer amfetaminrusen?

Vanligvis varer amfetaminrusen i 3-6 timer, men kan vare lenger ved høyere doser. Rusen kan også opprettholdes lenger ved å stadig innta nye doser.

Metamfetamin

Metamfetamin er kjemisk veldig likt amfetamin, men er mye mer potent (sterkt). De fleste kjenner ikke forskjell mellom amfetamin og metamfetamin. Pulveret er i utgangspunktet luktfritt, men kan noen ganger ha en markant kjemisk lukt. Metamfetamin blir oftest solgt i pulverform som «sterk» amfetamin, men kan også finnes i fast form som ligner på krystallklumper. Metamfetamin kan røykes. I Norge er amfetamin betydelig mer utbredt enn metamfetamin.

 

Amfetamin i Norge

Amfetamin ble fremstilt første gang i 1887, og tatt i bruk medisinsk på 1920-tallet. I Norge ble stoffet først populært i rusmiljøer på 1960- og 1970-tallet.

Amfetamin er også kjent under gatenavn som speed, pepper og makka. Metamfetamin er kjent under gatenavn som meth, crystal og meta.