Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Det hender jeg ikke klarer begrense alkoholinntaket

Hei
Jeg er ikke avhengig av alkohol, men når jeg først drikker på fest, hender det jeg ikke klarer begrense inntaket. Som regel blir det bare en real fyllekule, men det hender også at jeg får black-out eller oppfører meg aggressivt overfor partneren min, sier ting jeg aldri ellers ville sagt. Ønsker hjelp til å endre mitt forhold til og tanker rundt alkohol. Har dere noen anbefalinger til meg?

kvinne/jente |
46 år |
oslo

  Rusinfo svarer:

Du beskriver et fenomen som ganske mange kan kjenne seg igjen i – at selv om du ikke er avhengig av alkohol, så kan det være vanskelig å sette strek de gangene du først drikker. Sånn sett er det fint at du selv erkjenner problemet (la oss kalle det et problem med moderasjon), og at du ønsker å ta grep.

I første omgang må du kanskje ta stilling til om målet er å kutte ut alkohol fullstendig, eller om målet er å prøve å drikke mer moderat. Begge har fordeler og ulemper, og der er det egentlig bare du som kan avgjøre hva som er det beste for deg. Vi kan si litt om hver av dem.

Om du kutter ut alkohol fullstendig, har du en helt klar grense å forholde deg til. Dette kan på sett og vis gjøre visse ting enklere for deg i praksis. Om du har en tendens til noen ganger å drikke deg overstadig beruset, vil det enkleste være å ikke drikke overhodet. Litt alkohol kan jo ofte gradvis skli ut til å bli ganske mye – mens null alkohol forblir jo også null alkohol. Dette er et valg som kanskje kan føles drastisk til å begynne med – men etter hvert vil du kanskje også oppleve at det føles mer og mer naturlig og riktig for deg, med en rekke fordeler. Og dersom noen rundt deg reagerer på valget ditt, så er jo det strengt tatt deres problem, ikke ditt.

Men – mange føler også at totalavhold er uaktuelt. Om du føler det på denne måten, bør du forsøke å følge noen tips for moderasjon. Dette er fullt mulig å få til, men vil selvsagt kreve litt disiplin og planlegging fra din side. Her er noen råd du kan prøve:

– Hold deg til drikkevarer med en lavere alkoholprosent, f.eks. øl/cider heller enn vin, brennevin o.l.
– Drikk i et jevnt og langsomt tempo
– Spis godt på forhånd, og drikk noe alkoholfritt med jevne mellomrom i tillegg til alkoholen du drikker
– Forsøk på forhånd å sette deg et helt konkret tall på hvor mye alkohol som er «innafor» at du drikker på en kveld, og forsøk å følge dette slavisk. Dette innebærer f.eks. at du ikke handler inn mer enn dette, at du legger opp drikketempoet i tråd med mengden du har, at du takker nei til tilbud om mer drikke, o.l.
– Om du er komfortabel med det, må du gjerne si fra til de du er sammen med at du forsøker å begrense mengden. På den måten kan du i beste fall unngå at de rundt deg utøver drikkepress (bevisst eller ubevisst), og at de snarere blir en støtte for deg i å nå målet ditt.

Samlet sett kan dette bidra til at promillen ikke stiger like høyt eller like raskt – noe som igjen kan hjelpe deg med å opprettholde impulskontrollen bedre.

Du er velkommen til å kontakte oss på chat eller telefon om du vil snakkes nærmere. Se gjerne også vår artikkel Drikkevettreglene, samt appen Drikkevett.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.