Mister jeg retten til å kjøre bil?

Hei,

Jeg tar for tiden urinprøver hos min fastlege for å få beholde sertifikatet til klasse B.

Dersom jeg inntar cannabis i Spania, og får en positiv urinprøve når jeg kommer hjem vil jeg da miste rett til å kjøre bil?

mann/gutt |
27 år |
nordland

  Rusinfo svarer:

Vi vet ikke hva som er bakgrunnen for disse prøvene, men siden du ikke allerede har mistet sertifikatet (men tar prøver for å beholde det) vil vi anta at det handler om helsekravet til førerkort.

Hvis det stemmer, er det sånn at legen din skal gjøre en totalvurdering på om din rusbruk medfører helseskade og gir økt trafikksikkerhetsrisiko. «Helseskade og økt trafikksikkerhetsrisiko» betyr en bruk som påvirker helsen i den grad at det går ut over evnen til sikker bilkjøring både når du er og ikke er påvirket av det aktuelle rusmiddelet. Det er ikke noen klar grense for når en rusbruk er av en slik art at det får konsekvenser for førerkortet.

Siden det er en totalvurdering legen må gjøre, og vi heller ikke hva som er bakgrunnen for at du tar disse prøvene, er det vanskelig å si sikkert om du vil miste lappen om du får en positiv prøve nå. Det vi kan si er at det i alle fall er en risiko for at du vil miste lappen, og at du med all sannsynlighet må gjennom en lengre prøve med urinprøver.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.