Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Har ADHD og bruker Medikinet, hva skjer i tilfeldig kontroll?

Hei, jeg har ADHD og bruker medikinet 50mg. Jeg har øvelseskjørt i over et år, og alt går helt fint. Kanskje fordi jeg er interessert i å kjøre, og siden jeg har ADHD, så vil den gjøre at jeg er mer konsentrert i ting jeg er interessert i. Uansett her er spørsmålet: Hvis jeg blir tatt ut i en tilfeldig kontroll, vil medikinet utløse en eller annen test jeg tar, og hvis den vil gjøre det, hva vil skje videre da? For informasjon; Virkestoffet til medikinet er metylfenidathydroklorid

mann/gutt |
18 år |
møre og romsdal

  Rusinfo svarer:

Bilkjøring (inkludert øvelseskjøring) er i prinsippet fullt lovlig, selv om du bruker Medikinet – under visse forutsetninger.

I Førerkortveilederen kap. 13, avsnitt om «hyperkinetiske forstyrrelser med atferdsforstyrrelser», under «Veiledning», kan du bl.a. lese dette:

«Dersom legen mener sentralstimulerende midler er indisert for førerkortsøkere med hyperkinetiske forstyrrelser, skal det kreves at disse inntas som avtalt med legen, og at nødvendig behandlingsopplegg følges. Sentralstimulerende midler tatt i denne sammenheng, under faglig betryggende kontroll, vil være en forutsetning for, og ikke en kontraindikasjon mot føring av motorvogn. Legemiddelbehandlingen skal ikke, i seg selv, utgjøre en trafikksikkerhetsrisiko».

Med andre ord – om du får medisinen på resept, og bruker den som du skal, skal det i prinsippet ikke være noe problem om du får påvist metylfenidat ved en eventuell trafikkontroll.

Dersom du blir stoppet i en trafikkontroll, er det mest sannsynlig en spyttprøve du må avgi. Konkret hvilken type spyttprøve politiet benytter, med andre ord hvilke stoffer som eventuelt blir påvist, kan nok variere litt fra distrikt til distrikt. Med andre ord er det ikke nødvendigvis sånn at disse spyttprøvene kan påvise metylfenidat overhodet – uten at vi tør å garantere noe der.

Men dersom du skulle teste positivt på metylfenidat, så er standard prosedyre at du i tillegg må avlegge en blodprøve – disse er mer nøyaktige og pålitelige enn spyttprøver. Metylfenidat er klassifisert som et narkotisk legemiddel, og der og da vet ikke politiet om du bruker dette på lovlig måte eller ikke. Det er en granskning som de gjør – og hvis de ser at blodprøveverdiene samsvarer med informasjonen fra legen din, så skal det være i orden.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.