Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Alkoholproblemer – jeg vil gjerne hjelpe

En ung mann i sangkoret mitt lukter av og til alkohol. Jeg mistenker han er alkoholiker og kanskje sliter litt. Hva kan jeg gjøre? Bør jeg si noe? Vise at jeg vet, men at jeg bryr meg? Vil ikke fornærme eller bry meg med det. Vil bare bry meg om og vise omsorg.

kvinne/jente |
40 år |
buskerud

  Rusinfo svarer:

Så fint at du bryr deg om medsangeren din og ønsker å vise omsorg!

Vi skjønner at det er en høy terskel for deg å snakke med den unge mannen det gjelder om dette. Det er ganske vanlig at folk syns det er vanskelig å ta opp et slikt tema. Likevel er det på mange måter fint om du gjør nettopp det – kanskje kan det være at han faktisk ønsker å ha noen å snakke med om dette, eller om andre ting som er vanskelig i livet hans. Det kan også virke lavstigmatiserende for han at noen han kjenner litt bringer temaet på bane.

Å vise at du bryr deg på en omsorgsfull måte kan være en god start på bedringens vei hvis det er slik at din medkorist har problemer med alkohol. Det kan likevel være greit å ha i minne at det ikke er sikkert at han selv mener at han gjør noe problematisk, og det kan være at dette ikke er noe han ønsker å snakke om. I så fall blir det også et valg han selvsagt står fritt til å ta selv. Det er bra om du er forberedt på å bli mottatt med flere typer følelser – det kan være f.eks overraskelse, skam, tristhet, benektelse, sinne, oppgitthet og kanskje også humor.

Vi legger ved en liste over tips vi har laget til hvordan du kan gå frem hvis du bestemmer deg for å snakke med den unge mannen i koret om dette.

Selv om du er redd for å fornærme han, så kan det altså være at en slik samtale er nettopp det han har behov for. Vi kan så klart ikke si med sikkerhet at det er slik for ham, men vi vet at en del mennesker kjenner på en slags lettelse ved å få en sånn type spørsmål – så lenge det er gjort med varme og omtanke, og det er tydelig at den som stiller spørsmålet ikke har mål om å stille noen til veggs.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.