Ønsker å slutte med Subutex, men er redd for å snakke med fastlegen

Hei 😊 Jeg er ei 27 år gammel jente med en 4 år gammel sønn. Jeg har blant annet fybromialgi, sliter med muskel og ledd smerter, adhd osv som gjør at jeg er under forskjellige utredninger for å bli uføretrygdet. Over flere år har jeg fått tramadol, ocyxontin, palexia, paralgin forte osv skrevet ut av legen for smertene i kroppen. Oftest tramadol. Etter en lang stund med bruk av disse medisinene merket jeg at jeg ble veldig uvel, svett og følte jeg hadde influensa og skjønte at kroppen min rett og slett var så vandt til disse medisinene at jeg fikk abstinenser når jeg var tom for resepten min. Jeg forhørte meg litt rundt og har også en kusine som er i LAR så hun ga meg en liten hvit pille jeg skulle legge under tunga og etter 10 minutter følte jeg meg ti ganger bedre og svettinga, kvalmen, uroen og alle abstinense forsvant. Dette er den største feilen jeg har gjort i livet fordi det endte med at jeg kjøpte hennes medisiner og brukte Subutex for å ikke få abstinenser. Jeg har aldri hatt behov for å være ruset eller føle meg ruset, faktisk så misliker jeg den følelsen veldig. Jeg tok det legene gav meg mot smertene for å få en enklere hverdag i forhold til hvor mye vondt jeg så ofte har pga diagnosene mine. Over tid så ble kroppen min mer tolerant mot tramadol og jeg økte dosen i ny og ned og når jeg hadde brukt opp resepten min før jeg kunne hente ut ny så fikk jeg Subutex av kusina mi for å holde ut til neste resept rett og slett. Vi er en helt vanlig familie, ingen har noen ganger merket på meg at jeg har brukt tramadol eller Subutex. Har heller aldri misbrukt det på noen måte, har kun brukt så lite som mulig for å ikke føle meg syk. Nå har jeg prøvd å gå av Subutex på egenhånd og jeg klarte det ikke. Jeg holdt ut i 6 dager men så kastet jeg opp, skalv, følte jeg hadde feber osv. Grunnen til at skriver her er fordi jeg trenger råd? Jeg er redd for hva konsekvenser kan bli om jeg går til for eksempel fastlegen for å be om hjelp. Sønnen min er alt som betyr noe for meg og tanken på at noen skal ta han fra meg pga dette gir meg søvnløse netter og en helt forferdelig følelse i kroppen. Jeg tør rett og slett ikke å be om hjelp fordi jeg vet ikke hva som kan skje med oss. Jeg har nå erfart hvor utrolig vanskelig det er å gå av Subutex på egenhånd og har veldig motivasjon for å slutte, men vil ikke være borte fra sønnen min. Det jeg lurer på er rett og slett hva jeg burde gjøre? Hvem kan jeg snakke med og hvor kan jeg dra?

kvinne/jente |
27 år |
vestfold og telemark

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Dette høres ut som en sammensatt og vanskelig situasjon. Bruk av Subutex over tid kan føre til utpregede abstinenssymptomer når man slutter å bruket medikamentet, og det vil kunne oppleves som svært ubehagelig dersom man seponerer/slutter brått. For å unngå de verste abstinenssymptomene er det derfor anbefalt med en langsom dosereduksjon. Et eksempel vil kunne være å justere ned dosen med 2mg per uke.

Ønsker samtidig å informere om at vi i RUSinfo ikke er helsepersonell, og at vi derfor ikke kan gi konkrete tilbakemeldinger knyttet til hvilken legemiddelbehandling og nedtrapping som er best for deg. Du skriver også at du i tillegg til nevnte abstinenssymptomer strever med fibromyalgi, muskel -og leddsmerter, ADHD osv., og at du i tillegg har brukt flere andre legemidler som Tramadol, OxyContin, Palexia, og Paralgin Forte. Det kan derfor tenkes at dine abstinenssymptomer, og eventuelle behandlingstilnærminger/nedtrappingsmuligheter bør sees i lys av en større helhet.

De medisinene du  brukte før du begynte med Subutex, er alle medikamenter som virker på opioidreseptroene i kroppen – det samme gjelder for Subutex. Ut i fra det du beskriver, så virker det som at du allerede hadde utviklet en avhengighet til disse stoffene, ettersom nevnte abstinenssymptomer førte til at du tok i bruk Subutex inntil du fikk ny resept på egne medikamenter.

Nå er det uklart for oss hvorvidt du fortsatt bruker alle disse medikamentene, og om du i så fall vurderer å trappe ned på disse også. Uansett melder det seg et viktig spørsmål knyttet til de underliggende årsakene til at du bruker aktuelle medisiner – og hvilke konsekvenser som følger dersom du slutter med disse. Dette vil det være viktig å tenke over, ettersom det kan gi verdifull informasjon knyttet til risiko for tilbakefall.

Når det gjelder hvem du kan snakke med, så er jo fastlegen din et alternativ – og det er kanskje hen som har et best utgangspunkt for å kunne tilby en helhetlig behandlingsplan/nedtrappingsplan. Vi vil også anta at disse abstinenssymptomene/smertene du har kjent på som følge av Tramadol, Subutex, osv., vil være viktig å formidle mtp. aktuelle utredninger. Samtidig har vi forståelse for at du er bekymret for hvilke konsekvenser det vil få dersom du forteller legen din om dette, og det blir selvsagt en avveining du må ta. Vi er ikke kjent med behandlingsinstitusjoner med lege/helsepersonell, som ikke er underlagt de samme reglene knyttet til vurdering av rusmiddelbruk/legemiddelbruk og innvirkning på omsorgsevne. Dersom du ønsker profesjonell hjelp fra lege eller helsepersonell, vil det derfor alltid være en risiko for at det kan få konsekvenser for din omsorgsrolle.

For å finne mer informasjon som muligens kan hjelpe deg mtp. nedtrapping av opioider, så finner mye informasjon på trappned.no, eller du kan forsøke å kontakte proLARnett. Du kan også kontakte oss i RUSinfo via telefon eller chat dersom du har flere spørsmål.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.