Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Jeg er gravid og har brukt mye snus og hatt overforbruk av aduvanz. Kan jeg miste fostret, eller har det trolig gått bra?

Jeg er gravid i 8 og har brukt mye snus og hatt overforbruk av aduvanz. Sluttet å snuse da jeg ble gravid, men begynte igjen etter kort tid. Har brukt totalt 4 bokser sterk snus og tatt to av gangen. I uke 7 var jeg dum å tok 70mg 5 ganger på et døgn i tillegg til en hel boks med snus. Totalt 350mg Lisdexamfetamin. Er det tryggere at jeg tok et reseptbelagt preparat istedenfor amfetamin (gateversjon), med tanke på om fostret har klart seg. Nå frykter jeg at fosteret ikke har tålt det. Kan jeg miste fostret pga dette? Eller har det trolig gått bra? Vil det kunne gå bra om jeg kutter ut begge deler tvert?

kvinne/jente |
39 år |
viken

  Rusinfo svarer:

Vi regner her med at du mener du er gravid i uke 8. Som du selv sier fremstår bruken du beskriver som et overforbruk. Vi er ikke helsepersonell og kan dermed ikke si noe sikkert angående fosterets tilstand, men vi vil svare på dette så godt vi kan.

Det er reell risiko for at dette kan ha negativ påvirkning på fosteret, og du bør snarest mulig stoppe med å bruke slike mengder amfetamin og snus eller begynne en nedtrapping umiddelbart. Selv om du har brukt Aduvanz (med virkestoffet lisdeksamfetamin) som mange får på resept, vil risikoen for skadevirkninger på fosteret trolig være tilsvarende som med amfetamin kjøpt på gateplan. Medisin av denne typen bør alltid tas etter avtale med lege, særlig under graviditet. I følge Felleskatalogen er maks. anbefalt dose av denne medisinen 70 mg/døgn.

I følge Norsk gynekologisk forening kan bruk av amfetamin under svangerskapet medføre vasokonstriksjon og dårligere blodtilstrømning til fosteret via placenta. Her hevdes det også at amfetaminmisbruk gir økt risiko for spontanabort, prematur fødsel, fosterdød og vekstretardasjon (mindre hodemål).

Stimulerende stoffer som lisdeksamfetamin kan for mange brukere også medføre økt forbruk av nikotinprodukter som snus. På hjemmesidene til Helsenorge står det at bruk av snus (nikotin) under svangerskapet øker risikoen for en for tidlig fødsel, i tillegg til en del andre problemer.

Du spør direkte om du kan miste fosteret som følge av bruken som beskrives, og svaret er ja. Det kan også ha gått bra, men dette kan vi ikke si med sikkerhet. Bruken bør avsluttes om du vil sikre barnet ditt optimale muligheter for god vekst og utvikling. Om du ønsker sikker informasjon om fosteret har det bra, bør du snarest ta kontakt med lege eller helsepersonell som kan undersøke dette.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.