Hvordan kan jeg hjelpe min sønn slutte med rus?

Hvordan kan jeg hjelpe min sønn slutte med russ

kvinne/jente |
47 år |
viken

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

For å best mulig hjelpe noen med å slutte med / kontrollere eget rusbruk, så er det viktig å ta utgangspunkt i vedkomnes egen motivasjon. Vi kan i liten grad bestemme over andres liv, og vi kan heller ikke kontrollere fullt ut hva en annen person velger å gjøre. Din sønn vil  nok stå i mange situasjoner på egenhånd der han kan velge å ruse seg eller ikke (enten det er snakk om røyk, alkohol, hasj, kokain, osv.), og han må selv ta selvstendige valg i disse situasjonene. Det vil derfor ofte være av mindre betydning at du som mor vil at han skal slutte med rus (selv om det også kan være en viktig faktor).

Ut i fra et slikt perspektiv kan det være nyttig å snakke åpenhjertig med din sønn om dette, og undersøke hva han tenker om eget rusbruk – samt lytte til om han sier noe som indikerer at han selv synes dette er problematisk og/eller ønsker en endring. Det kan være mange ulike grunner til at folk ønsker å slutte med eller begrense eget rusbruk, og det er derfor viktig at du tar utgangspunkt i hans egen motivasjon for endring – og at du støtter han i dette. Dersom du tar utgangspunkt i det han sier, og hans egen motivasjon, så vil du merke at samtalene blir mer konstruktive og at han i større grad vil «invitere» deg inn i hans tanker og refleksjoner rundt dette. Dersom du gjør det motsatte, og kun snakker om din egen motivasjon (f.eks. ved å si at han må slutte å ruse seg fordi du synes det er farlig, eller fordi du tenker han kaster bort livet sitt, ell.), så vil du nok fort merke at samtalen blir mindre konstruktiv. Denne type tilnærming vil fort vekke en del forsvar hos den det gjelder, og det er et dårlig utgangspunkt for videre dialog.

Om din sønn ikke ser noe problem med å ruse seg, og heller ikke ønsker å endre atferd – vel, da er det i grunn lite du får gjort med det. Da blir det viktig at du også tar utgangspunkt i egne behov, og setter tydelige grenser der det er nødvendig. Om det er slik at han selv ønsker hjelp til å kontrollere eget rusbruk, så finnes det mange gode tilbud der ute. Et godt utgangspunkt kan da være at han snakker med sin fastlege om dette, som eventuelt henviser til videre behandling i spesialisthelsetjenesten.

Du kan også tipse om RUSinfo til din sønn, og han kan ta kontakt med oss via chat eller telefon for en anonym prat omkring dette.

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.