Jeg er litt usikker på om min samboer muligens kan ha et alkoholproblem

Hei! Jeg er litt usikker på om min samboer muligens kan ha et alkoholproblem. Grunne til at jeg er usikker er pga våre ulikheter. Jeg er ikke en typisk festekontrakt, som kan ta meg en fest i blant, men det går sjelden over stokk og stein. Jeg verdsetter helsen min og søvn, og kommer derfor aldri sent hjem når jeg først er ute. Min samboer er helt motsatt, og alltid vært glad i å ta seg en god fest med venner og familie. Når han først drikker så blir det veldig mye alkohol, kanskje 20+ enheter. Han oppfører seg alltid helt fint, men reagerer veldig på at jeg ikke liker så godt at han kommer hjem så sent som han gjør i blant, rundt 7-8 om morgenen. De gangene han kommer hjem ‘tidlig’ i 3-4 tiden, må han alltid ta seg noen øl alene før han kan sove, og er som regel ikke i seng før 2-3 timer etter at han kom hjem. Han drikker sjelden alkohol uten at det er en anledning for det. Vil ikke si han drikker mer enn 1-2 ganger i måneden gjennomsnittlig i løpet av et år. Jeg er også litt engstelig av meg, mye fordi han også har en mor som er tungt alkoholmisbruker. Når jeg stiller spørsmål, spesielt om drikkevanene etter at han har kommet hjem, så sier han at han bare trenger å ‘lande’, at han liker å ta seg noen øl alene og at det er slik han alltid har vært. Jeg er generelt engstelig av natur, men dette er noe som gjør jeg meg utrolig engstelig og urolig, og jeg hater det hver gang det er alkohol i bildet og gruer meg skikkelig. Vi har snakket om det mange ganger, men for han er friheten hans utrolig viktig, og det å ha selvbestemmelse ift hvor mye han drikker, hvor han er og når han skal komme hjem. Mitt spørsmål er egentlig bare om det kan være tegn til noe alkoholmisbruk her, eller om det bare er jeg som er urimelig eller for engstelig? Øvrig familie har ikke uttrykt spesielt bekymring overfor drikkevanene hans per dd, men vi er alle litt bekymret ift genene fra hans alkoholiserte mor.

kvinne/jente |
28 år |
oslo

  Rusinfo svarer:

Det er ikke alltid opplagt hvor grensen går for hva man kan kalle «problematisk» og hva man kan kalle «ikke problematisk». I hans tilfelle kan det kanskje diskuteres. Selv om du beskriver et forbruk som er relativt høyt de gangene han først drikker, så er det samtidig andre faktorer her som høres relativt betryggende ut. For eksempel at han alltid oppfører seg helt fint, eller at han typisk ikke drikker oftere enn 1-2 ganger i måneden, eller at han sjelden drikker alkohol uten at det er en anledning for det. Om dette skulle forandre seg med tiden, blir jo kanskje også saken en annen.

Når har man et problem? Det kommer kanskje an på hvem du spør – men én måte å vurdere dette på, er å se på hvilke faktiske konsekvenser som (eventuelt) oppstår i dette konkrete tilfellet, som et direkte resultat av drikkingen. Hvis det ikke egentlig er noen konsekvenser som følger av drikkingen hans, er det kanskje vanskelig å argumentere for at drikkingen bør kalles problematisk. Men om det derimot er noen konkrete konsekvenser som oppstår, er det jo per definisjon problematisk – fordi drikkingen forårsaker problemer.

En annen måte å vurdere dette på, er å vurdere risikopotensialet for helseskade. Selv om han drikker sporadisk, så er mengdene såpass store at det kan utgjøre en potensiell belastning på hans helse. Her skal vi riktignok være forsiktige med å spekulere for mye – derimot kan vi oppfordre ham til å ta en generell helsesjekk med jevne mellomrom, i håp om å oppdage en eventuell skadelig utvikling.

Så selv om det kanskje kan diskuteres hvorvidt han har et problem eller ikke, så virker det jo relativt udiskutabelt at dette oppleves som problematisk for deg. Du opplever en helt reell bekymring og et helt reelt ubehag som følge av hans drikkevaner – altså er det et problem som oppstår som følge av drikkingen. Sagt på en annen måte så kan du kanskje si at hans drikking er en belastning for relasjonen deres. Det handler ikke egentlig om hvorvidt du er urimelig eller ikke, eller hvorvidt han er enig med deg eller ikke – det handler om hvordan du trenger å ha det for å trives i forholdet, og sånn vi forstår deg, mistrives du med ting slik de er i dag. Sånn sett er kanskje dette noe dere bør snakke sammen enda mer, når han er edru – forhåpentligvis kan dere klare å finne et slags kompromiss, eller en avtale, som begge kan leve godt med.

Du er velkommen til å ta kontakt på chat eller telefon om du vil snakkes nærmere om det hele. Og det må gjerne din samboer gjøre også, om han vil!

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.