Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Min samboer røyker hasj og drikker, og jeg drikker også stadig mer

Hei.
Min samboer kommer fra harde kår. Han har hatt en helt forferdelig oppvekst, med alkoholiserte foreldre, der faren slo han helt siden han var 6 år. Han er over 30 nå, og har ingen kontakt med sin far (forståelig nok). Min samboer er dessverre veldig avhengig av hasj. Vi har vært kjærester i 3 år, og i begynnelsen lå han litt skjul på problemet sitt. Han sa til meg at han røykte en gang i ny og ne. Jeg sa ingenting på det, fordi jeg i voksen alder fant ut selv at mine foreldre røykte hasj i ny og ne under hele min oppvekst, og jeg la aldri merke til noe som helst. Jeg har nå sett at min samboer er ganske avhengig av å røyke daglig. Etter mye krangling har han klart å legge det på hyllen, men maks i 14 dager, og da drikker han alkohol istedenfor, for han klarer ikke å sovne edru. Han misliker veldig å heller måtte drikke alkohol, fordi han er livredd for å ende opp som alkoholiker som faren sin. Om han kjøper hasj kjøper han ett par gram, og ber meg om å ta vare på det, slik at han ikke røyker alt med en gang. Men så kommer han til meg dagen etter, og spør om han kan få litt slik at han slipper å drikke øl, og kan sove. Jeg er svak, og gir han det. Før vi ble kjærester, så drakk jeg aldri i hverdagen. Jeg drakk hver helg da, gjerne både fredag og lørdag, og jeg drakk meg veldig full. Familien min mente jeg var i ferd med å bli alkoholiker, men jeg hadde aldri et alkoholproblem. Jeg drakk fordi jeg er bipolar, har veldig sosial angst. Jeg jobbet ikke, og eneste gangene jeg så venner og andre mennesker, var i helgene, og da trengte jeg alkohol for å tørre å gå ut. Nå går jeg i full arbeid, og jeg går så og si aldri på byn. Men jeg drikker øl hver dag med kjæresten min. Det begynte i det små. Jeg kjøpte ett par øl til han en onsdag eller torsdag. Ukene etter var det hver mandag tirsdag og onsdag. Jeg ble litt misunnelig, og kjøpte noen til meg selv. Nå har det endt opp at jeg kjøper daglig. Han spør etter 3-4 øl, jeg kjøper 6 til meg selv. Om jeg skal på tidligvakt drikker jeg maks 3, om jeg har fri eller seinvakt dagen etter drikker jeg alle 6. Samboeren min har sagt flere ganger at vi må slutte å kjøpe alkohol, fordi han ikke vil bli alkoholiker, så spør han ett par timer etterpå om jeg kan kjøpe øl. Hva kan jeg gjøre? Føler selv at jeg kan slutte i morgen om jeg vil, men det er litt vanskelig når jeg bor med en som frister sånn. Vil ikke at han skal røyke hasj fordi det er ulovlig, og det gjør han så slapp og sliten At han bare sover hele tiden, men vil heller ikke at han skal drikke øl, for da blir jeg så sykt fristet til å gjøre det samme. Hilsen en som er livredd for å bli alkoholiker

kvinne/jente |
28 år |
vestland

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Dette høres ut som en ganske sammensatt situasjon.

Dette er noe dere trenger å snakke ordentlig om, og legge en konkret plan for hvordan dere faktisk skal håndtere i praksis, om du bestemmer deg for å prøve å jobbe med dette sammen med ham. Det vil også forutsette at du jobber med din egen viljestyrke, og at du ikke så lett gir etter for presset når han f.eks. ber deg om å kjøpe øl, selv om dere nylig hadde blitt enig om å ikke gjøre det. Kanskje ville han hatt behov for noen form for oppfølging i det psykiske helsevesenet, for å bearbeide bagasjen han sitter på, på en mer konstruktiv måte enn ved å ruse seg. Kanskje ville du også hatt godt av å snakke med noen som kan veilede deg, som f.eks. et pårørendetilbud. Kanskje ville dere hatt godt av å gå i noen form for veiledning sammen, som f.eks. samlivsterapi.

Det viktigste er uansett at du er oppmerksom på hvordan du trenger å ha det for å trives, og at du uttrykker dette på en tydelig og rolig måte for ham. I beste fall vil han ha respekt og forståelse for det du sier, og dere kan prøve å jobbe sammen med å finne en løsning som fungerer for dere begge. Om dere skal prøve å finne et kompromiss, eller om du simpelthen må gi ham et ultimatum, er det bare du som kan bestemme. Men det er viktig at du tar hensyn til deg selv og dine behov. Hvordan ser du for deg samlivet deres fremover, om dette bare skulle fortsette i samme spor? Ville du hatt det bedre på egenhånd? Dette er det selvsagt bare du som kan svare på, men spørsmålet er kanskje ikke til å komme utenom. Du har tross alt en begrenset kontroll over hvordan han lever; derimot har du større kontroll over hva du utsetter deg selv for. Og hva som skulle skje med ham dersom du hadde valgt å trekke deg ut av forholdet, er ikke noe du kan holdes ansvarlig for. Dette sier vi da vi vet at mange pårørende bekymrer seg over nettopp dette.

Se gjerne vår guide om Hjelp til å slutte, og til pårørende.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Relatert innhold

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.