Har funnet hasj ved noen anledninger. Hvordan bør jeg reagere ovenfor min 22-åring?

Hei.
Fortvilt mor til en 22 – åring . Har funnet hasj ved noen anledninger , da han bodde hjemme, men etter fylte 18 år. Ingen mistanker om regelmessig bruk den gang . Nå er han hjemme fra studerer , og jeg fant ved en tilfeldighet en liten hasjklump i et skap på badet hans.
Hvordan bør jeg reagere? Jeg har null- toleranse for slik dop/ rusmidler . Har aldri prøvd selv . Han er ute med gutta i kveld , og må jo ta dette med han i morgen . Han har vært hjemme i 4 dager , og vært blid og hyggelig . Vært på trening , og spilt hockey på kvelden med kamerater . Hans holdning er at der ee Lov å røyle i USA, og at det trolig blir det her i Norge etter hvert også.
Han vet vi ikke tolerere hasj i dette hjemmet . Vet virkelig ikke hva jeg bør eller skal gjøre . Skal vi kaste han ut? Vise han ryggen ? Dette er bare så trist , og jeg er redd.
Håper på raskt svar. På forhånd takk.

kvinne/jente |
48 år |
viken

  Rusinfo svarer:

Vi gjør oppmerksom på at det kan ta opp til flere dager før man får svar på denne siden.

Skjønner godt at du er fortvilet og usikker på hvordan du bør reagere overfor sønnen din.

Du sier at dere har nulltoleranse for rusmidler, og mange som oppdager at barnet røyker cannabis ønsker å slå hardt ned og få dem til å slutte. Du lurer blant annet på om dere bør kaste han ut, vise han ryggen eller lignende. Først og fremst er det ditt barn, så du bestemmer og kjenner selv hvordan det blir riktig å reagere. Men når du spør hvordan du bør reagere, er ikke dette vår første anbefaling. Vi har skrevet en artikkel nettopp om hvordan man bør å reagere overfor barn som røyker cannabis. Her har vi samla noen punkter fra den artikkelen.

  • Først oppfordrer vi deg til å lære mer og lese deg opp på cannabis, så du vet litt om hva det er og hvordan det virker. Siden det virker litt som dere har argumentert frem og tilbake, vil vi anbefale deg å lese vår artikkel «Er hasj farlig?». Ikke fordi vi egentlig anbefaler deg å gå inn i diskusjon med sønnen din med det formål å vinne, men fordi det kan være greit å vite hva det egentlig er man diskuterer – og hva de faktiske skadevirkningene av cannabis er.
  • Vi anbefaler dere å ta en prat sammen. Vi anbefaler ikke å ha en konfronterende, streng tone – det kan ofte føre til at barnet stiller seg på bakbeina. Vi anbefaler for det første å snakke i Jeg-form og ikke i Du-form. «Du bør ikke røyke cannabis fordi det er farlig» kan være starten på en lang diskusjon som ikke fører noen vei. «Jeg er bekymra for at du bruker cannabis» kan han imidlertid ikke nekte for, uansett om han mener han er et problem eller ei. Så si gjerne alt det du skrev til oss nå, om at du er redd og trist og usikker på hva som er den riktige måten å respondere på. Da kan han få et innsyn i hva du tenker.
  • På samme måte anbefaler vi at prøver å få et innsyn i hva han tenker. Dersom noen er veldig overbevist om et standpunkt og prøver å overbevise deg, vil vi mennesker ofte på ren automatikk komme opp med motargumenter,  Med andre ord: Dersom du forteller om alle skadevirkningene til cannabis og hvorfor det er nulltoleranse i deres hjem, er det stor sannsynlighet for at sønnen din på ren automatikk kommer opp med alle argumentene for hvorfor cannabis ikke er så farlig. Vi anbefaler derfor en mer åpen tilnærming – der du prøver å forstå istedenfor å endre. Du kan f.eks. spørre hva sønnen din tenker om cannabis, om rusmidler generelt, eller hvilke positive og negative sider ved cannabis han vet om. Sjansen er stor for at han allerede vet mye om skadevirkningene til cannabis, og da kan det være lurt å la han selv fortelle om det han allerede vet.
  • Ellers anbefaler vi å ha et helhetsbilde på situasjonen. Det vil si: Du sier at sønnen din har vært blid og hyggelig i tida han har vært hjemme, drar på trening, er ute og spiller hockey osv. Det fremstår derfor som at det er flere aspekter i livet hans som er sunne og velfungerende. Prøv å ikke la cannabis eller rusmidler være hovedfokuset i deres samtaler hele tida, men fortsett å skape gode opplevelser sammen. Det kan være bra å snakke sammen om rus, men det er også viktig å ikke la rus ta overhånd i dere samtaler og gjøremål.

Det er en vanskelig situasjon når barna er tenåringer og tidlig i 20-åra. De skal begynne å stå på egne ben, og er på mange måter voksne i kropp og hode – de mangler bare erfaringene å lære av. Det blir derfor en balansegang mellom å la de bestemme selv, og passe på så de ikke gjør for dumme ting. Det viktigste oppi dette er at dere opprettholder en god relasjon dere i mellom, og at han forstår at du reagerer som du gjør fordi du er bekymra og redd.

Lykke til, og hvis du ønsker å snakke lengre med en av veilederne våres er det bare å ta kontakt på telefon 915 08 588.

 

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Relatert innhold

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.