Hvis jeg drikker fire rusbrus en kveld over noen timer – når er jeg i stand til å kjøre dagen etterpå?

Hei. Hvis jeg drikker fire rusbrus en kveld over noen timer (si 20.00-00.00), så lurte jeg på når jeg er i stand til å kjøre dagen etterpå?
I følge promillekalkulatoren står det at jeg sannsynligvis har under 0,2 i promille kl 05.34 (vet selvfølgelig at dette ikke skal følges slavisk, er mer veiledende). Men hvor mye ekstra marginer skal jeg legge inn? Er jeg innafor hvis jeg kjører i 12-13 tiden? Jeg blir jo ikke skikkelig full av noen rusbrus heller, selv om jeg får promille.

22 år |
rogaland

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Du har rett i at de forskjellige promillekalkulatorene som finnes er veiledende, så det er lurt at du ikke følger dem slavisk. Som du også er inne på kommer svaret an på flere ting. En vesentlig opplysning vi ikke vet om deg er hvilket kjønn du er. Når det gjelder forbrenning av alkohol har det faktisk en del å si da det generelt sett er slik at gutter har høyere toleranse enn jenter, og dermed oppnår lavere promille og kvitter seg med den raskere. Dette gjelder når samme mengde alkohol er inntatt over samme tidsrom.

En annen viktig faktor er om du har spist på forhånd eller ikke; når du f.eks. drikker på tom mage vil du sannsynligvis ligge litt i overkant av hva ulike promillekalkulatorer vil anslå.

Uansett bør du alltid regne minimum noen timer utover hva en promillekalkulator foreslår, for å være på den sikre siden. Minimum 2-3 timer, men generelt – jo lengre jo bedre. Om du kjører bil i 12-13-tiden dagen etter, er du ganske sikkert godt under 0,2-grensa, sannsynligvis helt nede i null.

For øvrig, det er også lurt å ta en generell vurdering på om du føler deg i stand til å kjøre –  har du f. eks. sovet lite eller dårlig i etterkant vil det kunne ha noe å si, eller om du føler deg bakfull, generelt redusert og lignende.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.