Be om hjelp og du skal straffes…

Det er et dokumentert faktum at nordmenn drikker mer og mer (og da er ikke medtatt alle taxfrie varer antar jeg). Jeg tror vi likeledes er svært naive om vi tror at kun noen få av disse har et stort og helsefarlig alkoholinntak. De av oss som har bedt om hjelp fra rusomsorgen (fordi vi har langvarige og alvorlige plager, eller nylig har innsett at man bør endre sitt drikkemønster og gjerne vil ha hjelp til dette), blir jo direkte straffet for dette gjennom bl.a. å bli fratatt sertifikatet for en lengre eller kortere periode, samtidig som vil blir pålagt å oethteste oss. BE OM HJELP OG DU SKAL STRAFFES….. Jeg har hatt et nøkternt alkoholinntak i hele mitt liv, men har i forbindelse med pandemien, hjemmekontor mangel på sosial kontant etc, slitt noe mere med et normalt alkoholinntak. Drikker ikke hele uken, men av og til. Så får jeg beskjed av min behandlende lege på rusklinikken at da vil trata meg sertifikatet…. Ikke kjenner legen verken meg eller mitt drikkemønster – jeg var bare så dum å legge meg inn etter anvisning fra SIV, for å holde kontroll på eventuelle abstinenser. Å legge seg inn på denne klinikken er således det dummeste jeg ha gjort i hele mitt liv. Så mitt råd til de som sliter er: ikke bland inn rusklinikker. Samtidig vil jeg stille et spørsmål vedrørende resten av den alkoholnytende befolkningen med både stort og lite inntak – HVORFOR INNFØRES DET IKKE PETH TEST PÅ ALLE SOM FØRER BIL?? (Jeg kjenner til mange av mine tidligere ansatte som har et langt større alkoholinntak enn meg.

63 år |
vestfold og telemark

  Rusinfo svarer:

Takk for innspill!

Leger, psykologer/psykiatere og optikere vurderer om du fyller helsekravene til å inneha førerkort.

Mer spesifikt vurderer legen/psykolog/optiker hvorvidt din rusbruk medfører helseskade og gir økt trafikksikkerhetsrisiko. «Helseskade og økt trafikksikkerhetsrisiko» betyr en bruk som påvirker helsen i den grad at det går ut over evnen til sikker bilkjøring både når du er og ikke er påvirket av det aktuelle rusmiddelet. Det er ikke noen klar grense for når en rusbruk er av en slik art at det får konsekvenser for førerkortet, men du kan lese mer om hvordan dette vurderes i Førerkortveilederen.

Vi har forståelse for at dette kan oppleves som en straff, men håper du likevel kan ha hatt nytt av behandlingen din sett bort ifra dette med førerkortet.

Når det gjelder det siste spørsmålet ditt om hvorfor det ikke innføres PEth-test på alle som har førerkort handler nok det om at det er et inngripende tiltak man ikke ønsker å benytte seg av, med mindre det faktisk er mistanke om at helsekravet ikke er oppfylt.  I tillegg vil det i praksis vil være tilnærmet umulig med tanke på økonomi og kapasitet i helsevesenet.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.