Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Bruk av opioider, abstinens og risiko

Hei.
Jeg har brukt opioder/sterke smertestillende i mange år. Det begynte mildt/få og små doser. Nå er jeg oppi nærmere 200 tabletter per måned og har økt en stor toleranse slik at jeg må ha mye for å kjenne effekt.
Har hatt kroniske smerter siden barneårene som har vært preget av mange traumer. Jeg har også fått påvist slitasjegikt og spinal stenose.
Har hatt anorexi 2 ganger med en BMI helt nedi 13, hvor jeg nesten døde.
Nå i løpet av de siste fem årene har jeg blitt overvektig, sannsynligvis grunnet antideppressiva, smertestillende osv.
Noen ganger må jeg gå flere dager før jeg kan få mer opioder. Da får jeg skikkelig løs mage/diare, rennende nese og store pupiller. Er dette vanlig ved abstinenser? Hvorfor skjer dette? Er jeg avhengig psykisk eller også fysisk? Har det skjedd en permanent endring i hjernen min?
Jeg må innrømme at jeg tar såpass store doser pga rusen den gir.
Antidepprisivan derimot gjør heller at jeg klarer å fungere normalt og klare å leve et vanlig liv uten å gråte hele tiden og ha sosial angst pluss tvangstanker og tankekjør. Så dette kommer jeg nok til å gå på resten av livet.
Men ang smertestillende/opiodene. Når er nok nok? Når er for mye for mye?
Er det farlig det jeg gjør?

kvinne/jente |
33 år |
innlandet

  Rusinfo svarer:

Her var det en del spørsmål, så vi vil forsøke å besvare dem systematisk.

Er dette vanlig ved abstinenser? Hvorfor skjer dette?
Alle symptomene du nevner er vanlige abstinensreaksjoner. Grunnen til at de oppstår er at kroppen reagerer når den ikke får tilført det den er vant til å få. Opioider kan gi fysisk avhengighet ganske fort, det betyr at kroppen raskt venner seg til det, og reagerer når den ikke får det. Du kan lese mer om abstinenser på sidene til NHI.

Er jeg avhengig psykisk eller også fysisk?
Det kan være vanskelig å sette et klart skille mellom hva som er fysisk og hva som er psykisk når det gjelder avhengighet, fordi psyken kan påvirke fysikken og omvendt. Men om vi skal forsøke, så kan man grovt si at fysisk avhengighet preges av toleranseutvikling (det at du må ha stadig større doser for å oppleve effekt) og abstinensreaksjoner når du avslutter bruk. Psykisk avhengighet kan preges av en sterk trang til å fortsette å bruke opioider, og at tilværelsen kan virke trist, kjedelig, angstfylt eller meningsløs uten. Hør gjerne på podkastepisoden «Når er man avhengig?» for mer informasjon.

Har det skjedd en permanent endring i hjernen min?
Vi kan dessverre ikke med sikkerhet si hva som kan ha skjedd i din hjerne, men generelt sett er det ikke vanlig at hjernen endrer seg permanent etter bruk av opioider. Det som kan skje ved avhengighet er at kjemien i hjernen påvirkes, og det kan ta litt tid før det retter seg igjen, men dette er ikke permanent. Unntaket er dersom man har hatt kraftige overdoser som har medført pustestans og redusert oksygentilførsel til hjernen.

Når er nok nok? Når er for mye for mye?
Dette er det nok bare du som kan svare på, men vi tenker at det er lurt at du stiller deg det spørsmålet og tar deg tid til å reflektere over svaret ditt. Et tips kan være at når du selv tenker/føler at omkostningene/ulempene ved bruken er større enn fordelen, da begynner det å bli nok, eller for mye for deg.

Er det farlig det jeg gjør?
Det kommer jo litt an på hva du mener med farlig, men omfattende bruk av opioider kan absolutt medføre en rekke risikoer, les gjerne mer under «Opioider risikoprofil» på sidene til Rusopplysningen.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.