Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Er det jeg som er for streng?

Hei!
Jeg har vert sammen med kjæresten min litt over et år nå.
Jeg merket tidlig i forholdet at han drikker ofte øl, nesten hver dag. Han røyker og hasj. Detter gjorde han kanskje et par dager i uken.
Han jobber turnus, så har fri i fire uker i strekk.
Jeg er helt i mot narkotika og drikker sjeldent.
Jeg har flere ganger tatt dette opp med han, og han sier han skal skjerpe seg.
Nå drikker han 3-4 ganger i uken når han har fri, og røyker 3-4 ganger i mnd.
Vi bor ikke sammen, så hva han gjør når han ikke besøker meg, kan jeg ikke svare på.
Jeg er oppvokst med en forelder som er alkoholiker, og kjenner at dette trigger meg veldig. Når jeg tar det opp, bagatellisere han det og sier at han drikker seg jo ikke full, og at han syns han er flink siden han ikke drikker hver dag lenger. Han har og lovet meg å kun drikke i helgene, noe han ikke holder. Hasj har han lovet å slutte med når han ikke har mer igjen. Og jeg har gitt klar beskjed om at dette ikke skal skje under mitt tak.
Jeg jobber mye og legger meg tidlig. Han har helt annen døgnrytme. Sitter oppe til 2-3 hver natt og sover lenge. Han venter ofte til jeg har lagt meg før han åpner en øl. Har du noen gode råd om hva jeg skal gjøre? Jeg har jobbet hardt for å få meg en utdannelse og en godt betalt jobb. Har kjøpt meg hus og er veldig strukturert, men tenker mye på dette. Er det jeg som er for streng? Er det vanlig å drikke fleire ganger i uken? Kan nevne at det er 2-4 øl dagene i ukene han drikker. Og 6-10 øl fredag og lørdag.

kvinne/jente |
31 år |
møre og romsdal

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Dette høres ut som en vanskelig situasjon, og vi kan godt forstår at du opplever det som triggende.

Først og fremst vil vi si at du har lov til å ha dine grenser helt uavhengig av hva som er «vanlig». Hva som er vanlig er uansett helt ulikt alt etter hvem du spør. Det som er mye viktigere, er om dere kan finne en måte å leve sammen på som dere begge to er fornøyde med. Du må kjenne etter hvor dine grenser går, og formidle dette til ham. Han må gjøre det samme, og formidle dette til deg.

Dersom han er villig til å gjøre noen endringer i rusbruken (f.eks. slutte med hasj når han er tom, eller bare drikke i helgene, slik du nevner), kan dere snakke om hvordan han skal gå frem for å få dette til. Noen trenger hjelp til det, mens andre kan klare det på egenhånd.

Ser du derimot at han bare fortsetter som før, må du nesten ta et valg på om du vil bli i forholdet slik det er, eller om dette er noe du ikke kan leve med. Hva som er riktig for deg er det bare du som kan vite.

Kort oppsummert er altså det du kan gjøre å forklare ham hvordan du opplever situasjonen, se om dere kan komme frem til noe dere begge kan leve med, for så å ta et valg basert på hva resultatet av dette blir. Ønsker du hjelp og veiledning i prosessen, kan du ta kontakt med et pårørendetilbud. Du kan for eksempel få hjelp hos NKS Veiledningssenteret for pårørende, eller Ivareta.

Det kan også være at dere vil ha nytte med kontakt med et familievernkontor. Alle som opplever vansker, konflikter eller kriser i familien kan få tilbud om behandling og rådgivning fra familievernet. Du kan finne nærmeste familievernkontor her.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.