Er lege – bruker Sobril og Xanax iblant, ellers en del alkohol

Hei! Jeg er utdannet lege og har en utrolig tung jobb. Jeg har ikke hatt noe rusforbruk sett bort fra benzo -da gjerne sobril eller xanax en gang i blandt. Ellers en del alkohol. Per nå har jeg ingen kontakter og begynner å blitt litt desperat. Jeg har aldri brukt det i forkant av jobb og jeg er klar over halveringstid, så jeg er sikker på at jeg ikke utsetter pasientene mine for fare (er alltid edru på jobb). Jeg har dessverre hatt en trøblete barndom som som har medført en del problemer i form av angst og depresjon. Bruker allerede fluoxetin 20 mgx1 som jeg opplever at har en viss effekt, men benzo er det eneste som faktisk ordentlig har effekt på mitt funksjonsnivå. Dette er et stort problem for meg i og med at jeg er lege. Ønsker ikke å skrive ut benzo til met selv. Lurer på om dere har noen tips/eventuelle løsningsforslag i denne situsjonen? Er forresten livredd for å miste autorisasjonen og ønsker så klart ikke at det skal gå i den retningen.

Mvh, [anonymisert]

kvinne/jente |
29 år |
vestland

  Rusinfo svarer:

Det er bra at du tar kontakt, og at du vil prøve å ta noen grep, når du opplever at dette kanskje begynner å bli litt problematisk for deg.

Sånn vi forstår deg, så handler mye av dette om angsten/depresjonen som du lever med i dag. Så uansett om du er lege eller ikke, vil vår oppfordring være den samme: forsøk å fokusere på årsaken til medisin- og alkoholbruken, i større grad enn medisin- og alkoholbruken i seg selv. Sagt på en annen måte, vil vi oppfordre deg til å fortsette å jobbe med selve angsten/depresjonen – hva enn dette vil innebære for deg. Nå vet ikke vi om du får (eller har fått) noen form for psykisk helsehjelp, men som du sikkert er klar over allerede, så finnes det god hjelp å få. Om du får (eller har fått) psykisk helsehjelp, men ikke opplever at dette hjelper deg tilstrekkelig, vil vi oppfordre deg til å melde fra om dette til din(e) behandler(e), slik at du forhåpentligvis kan få trappet opp eller tilpasset hjelpetilbudet bedre til dine behov. Om du med tiden klarer å komme deg til et bedre sted mentalt, er det også en god mulighet for at behovet for benzo og alkohol gradvis reduseres.

Om du derimot fortsetter med å bruke benzo og alkohol, sporadisk eller mer regelmessig, vil du også opprettholde behovet for å bruke disse. Sånn sett vil vi oppfordre deg til å ta sikte på en god pause fra begge – lenge nok til at du nullstiller deg selv litt, om du forstår, og etablerer en ny normal. Her vil vi tipse om våre guider Hjelp til å slutte med benzodiazepiner og Hjelp til å slutte med alkohol, som forhåpentligvis vil være nyttige for deg. Du er selvsagt også velkommen til å kontakte oss på chat eller telefon for en nærmere prat om det hele, så kan vi prøve å finne en fremgangsmåte som kan fungere for deg.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.