Bekymret for min mor

Hei, dette spørsmålet gjelder ikke meg, men min mor. Jeg er veldig bekymret for moren min fordi jeg vet at hun misbruker medikamenter hun får skrevet ut av legen sin, og narkotiske stoffer som for eksempel hasj. Jeg som datter bryr meg jo selvfølgelig om henne men vet ikke helt hva jeg skal gjøre siden det ikke er mitt «ansvar», selv om jeg har kjent på at det er det veldig ofte. Spørsmålet mitt er hva burde jeg som nær familie gjøre for å hjelpe henne i denne situasjonen. Jeg er nesten 100% sikker på at hun ikke er så veldig åpen for noen form for hjelp siden hun mener selv at dette ikke er et problem, men heller noe som «hjelper» henne i tunge tider. Jeg har prøvd å prate med henne også. Hun har ikke så særlig mange rundt seg, og heller ikke noen jobb eller lignende som gjør at hun på en måte har «rutiner» hun må følge opp osv.

Håper dette ga mening. Takk på forhånd

kvinne/jente |
18 år |
møre og romsdal

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Det kan være svært krevende å være pårørende i en slik situasjon. Selv om du allerede har prøvd å snakke med henne om dette, så har vi skrevet ned noen tips til hvordan man kan ta en slik samtale på hjemmesiden vår, dersom det skulle vært aktuelt å prøve å snakke med henne på nytt. Faktum er at det du som datter får gjort, er nettopp å snakke med henne. Fortell henne at du er bekymret og hvorfor – men hvorvidt hun ønsker å lytte til dette eller ikke, vil være utenfor din kontroll. Endring er nok dessverre kun mulig dersom din mor selv ønsker det.

Det du derimot kan ha kontroll over, er hvordan du selv skal forholde deg til denne situasjonen. Det kan være greit å kjenne etter egne begrensninger og grenser. Det er ikke ditt ansvar å få henne til å slutte. Dette er selvfølgelig lettere sagt enn gjort og mange opplever at de trenger råd og veiledning med hensyn til det å være pårørende. Hos usynligetigre.no kan du finne kunnskap, tips og råd. De har også laget en oversikt over ulike hjelpetilbud som finnes for deg som er pårørende.

Og – hvis hun faktisk skulle gi uttrykk for at hun vil prøve å ta grep, men ikke helt vet hvordan, må du gjerne tipse henne om å ta kontakt med oss for en samtale.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.