Kjæresten min røyker hasj, jeg vil at han skal slutte helt

Hei!
Jeg har en kjæreste som før i tiden pleide å røyke ganske mye hasj. Når han ble sammen med meg har jeg sagt mer og mer ifra om at jeg ikke liker at han røyker. Jeg har aldri prøvd narkotika selv, så er veldig imot det. Sikkert mer enn vanlig men. Nå den siste perioden har han sluttet å røyke foran meg, bare med venner når jeg ikke er der. Av en eller annen grunn så liker jeg ikke dette heller, jeg vil at han skal slutte helt. Men han vil ikke gi det helt fra seg. Noe jeg synes er dumt. Vi har laget en ordning der han skal si ifra hver gang han gjør det, men da blir humøret mitt alltid anderledes og jeg virker litt sur på han. Egt. fordi jeg alltid blir litt sur på han hver gang han sier ifra, noe jeg skjønner han også synes er dumt. Han har også tatt kokain, sopp osv. bare ikke like mye. Så hva gjør jeg? Trenger råd, hjelper ikke å snakke sammen om dette.

kvinne/jente |
21 år |
oslo

  Rusinfo svarer:

Uansett om det gjelder rusbruk eller helt andre ting, så er jo dette en forholdsvis vanlig problematikk i parforhold: at begge partene har ulike meninger om en bestemt ting, hvor denne uenigheten kan bli en belastning i forholdet om man ikke kommer fram til en slags enighet som kan fungere for begge.

For å sette det litt på spissen så liker han å røyke hasj, mens du ikke liker at han røyker hasj. Dette er en interessekonflikt som kan håndteres på litt ulike måter – hva som er beste alternativ er det kanskje ingen som har et klart fasitsvar på, men vi kan selvsagt dele noen tanker. Så er det opp til deg å vurdere hva som føles mest riktig.

Ett alternativ er at han fortsetter å røyke så mye som han vil – da selvsagt under forutsetning om at han er åpen med deg om det hele. Dette er en ordning han selv ganske sikkert ville vært fornøyd med – derimot er nok dette en mindre gunstig avtale for deg, som opplever rusbruken hans som ubehagelig.

Et annet alternativ er at du har nulltoleranse, og f.eks. gir ham et ultimatum mellom rusbruken og forholdet. Du har jo en begrenset kontroll over hvordan han lever, men du har større kontroll over hva du utsetter deg selv for, og hva slags forhold du ønsker å være i. Om du ikke ønsker å være i et parforhold med en som bruker rusmidler, så har du full rett til å føle det på den måten, samme hva han selv måtte tenke om dette. Dette handler altså om deg, og hvordan du trenger å ha det for å trives. Hvordan han ville ha respondert på et slikt ultimatum er vanskelig å forutsi – men om du velger å gi ham dette valget er det viktig at det er et reelt valg, og ikke bare en tom trussel.

Et tredje alternativ er at dere snakker mer om dette, og prøver å komme fram til et kompromiss som ideelt sett fungerer for dere begge. Det høres litt ut som om det er sånn dere har gjort det per i dag – men at du kanskje ikke er helt tilfreds med denne ordningen likevel. Kanskje bør det være en helt klar grense for f.eks. hvor mye eller hvor ofte han skal bruke – og selvsagt fortsatt også et krav om åpenhet og ærlighet fra hans side. Et kompromiss innebærer jo gjerne at begge er litt fornøyd og litt misfornøyd – men at det i det store og hele fungerer tålelig greit for begge. Om du derimot ikke føler at dette fungerer for deg, så er det heller ikke en ordning å anbefale. Da blir du kanskje også nødt til å vurdere om dette er et forhold du ønsker å bli værende i eller ikke, i hvert fall dersom han selv ikke er villig til å kutte rusbruken ut (eller kraftig ned).

Du er velkommen til å ta en nærmere prat med oss på chat eller telefon om du ønsker det.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.