Hva er rus og rusmisbruk?

Hva er rus og rusmisbruk?

42 år |
vestfold og telemark

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Spørsmålet ditt er ganske omfattende, vi skal prøve å gi deg et svar.

Rus er ofte den tilstanden som oppstår etter inntak av et eller flere rusmidler. Rusmidler er altså stoffer som gir rusfølelse når vi får det i oss- disse stoffene dreier seg stort sett om alkohol eller narkotika. Ulike rusmidler gir ulik effekt og det er vanlig å dele rusmidler inn i tre hovedgrupper; dempende (rusmidler som gir dempende effekt), hallusinogene (rusmidler som gir hallusinogen effekt) og stimulerende (rusmidler som gir stimulerende effekt). Ofte vil et rusmiddel ha flere av disse effektene samtidig, søk gjerne opp «Venndiagram og rusmidler» for oversikt over de mest vanlige rusmidlene og hvilken kategori de tilhører.

Dersom man fortsetter å bruke rusmidler på tross av eventuelle problemer og utfordringer (gjerne knyttet til plikter, ansvar, mellommenneskelige relasjoner osv.) kan det dreie seg om et rusmisbruk. Du kan lese mer om dette her.

Vi har noen artikler som du kanskje finner relevante under våre skole- og fag sider, se under.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.