Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Fant hasj hos sønnen min, hva gjør jeg videre?

Jeg har i en tid følt min 15 år gamle sønn driver på med snjusk pga rar og snikete oppførsel. Jeg har holdt øynene åpen uten å finne noe fram til i går. Jeg fant en klump hasj gjemt i en reguleringsboks. Jeg gjemte boksen i safen, men turte ikke konfrontere han med det da jeg var redd han skulle bli sint å stikke av. Et par timer sener oppdaget han at den var borte og jeg prøvde å ta praten med han, men han var ikke mottagelig. Jeg er ikke sammen med faren, så jeg ringte han og spurte om han kunne ta praten. Det gjorde han og min sønn tar seg noen dager sammen med far. Men mitt spørsmål er hva gjør jeg videre. Hvor skal jeg kaste hasjen og hvem kontakter jeg. Jeg har også mine mistanker om hvem av vennene som driver med det samme. Jeg burde kontaktet foreldrene deres men jeg vet ikke hvordan jeg skal gå fram. Snakker jeg først med skole og lar de ta praten med foreldrene eller tar jeg det med politi? Jeg håper jo på at jeg har oppdaget dette på et tidlig tidspunkt og at det ikke er snakk om avhengighet, og at jeg får stoppet dette uten at det blir noen store konsekvenser for min sønn og vennen deres.

kvinne/jente |
34 år |
vestland

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Vi forstår godt at du føler deg litt rådvill her. Det finnes ikke nødvendigvis et klart fasitsvar på alle spørsmålene dine, men vi kan selvsagt dele noen tanker.

Hvor skal jeg kaste hasjen?
Dersom du har bestemt deg for å kaste hasjen, er det nok like greit å kaste dette i vanlig restavfall.

Hvem kontakter jeg?
Det kommer an på. Det er ikke nødvendigvis sånn at du trenger å kontakte noen (utenom far, som du allerede har kontaktet). I første omgang er det nok heller om å gjøre å ta en prat med han direkte – hvor du (og/eller far) kan prøve å kartlegge f.eks. omfanget av bruken, hvorfor han bruker, hvordan han ser for seg at ting skal bli fremover, hvordan det går med ham i livet generelt, om han føler han trenger noen form for hjelp og lignende. Det er nok liten hensikt å prøve å finne en samtalepartner til han, hvis han selv ikke har noen interesse av å snakke med vedkommende. Men om han derimot gir uttrykk for at han ønsker noen å snakke med – enten det gjelder rusbruken i seg selv eller helt andre ting – så finnes det mange muligheter. Vår artikkel Er du ung og trenger å snakke med noen? kan kanskje være et godt utgangspunkt der.

Du som forelder (eller dere som foreldre) kan riktignok vurdere å finne en samtalepartner for deres egen del. Dette kan f.eks. være et pårørendetilbud, eller dere kan vurdere en prat med Barnevernet for råd.

Jeg burde kontaktet foreldrene deres
Dette er noe mange andre foreldre også føler på – og dette er jo et moralsk dilemma uten klare fasitsvar. Men om vi likevel skal ha en mening her, vil vi kanskje oppfordre deg til å prøve å holde dette internt i familien. I hvert fall i første omgang, og så eventuelt revurdere dette dersom dere ser at bruken vedvarer eller evt. også forverrer seg. Grunnen til at vi foreslår dette er at det er viktig å prøve å opprettholde en mest mulig åpen og stabil bro for dialog mellom deg og sønnen din. Om du skulle «sladre» på vennene hans, er det lett å tenke seg at den broen blir vanskeligere for deg å opprettholde.

Til slutt vil vi tipse om vår guide Tenåringen og cannabis, som forhåpentligvis vil være nyttig for deg å lese. Og om du har behov for å snakkes nærmere, er du selvsagt velkommen til å ta en prat med oss på telefon eller chat i åpningstidene.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.