Far drikker og røyker hasj, noen råd til Mor?

Hei! Det gjelder en familie på 4, hvor far til tider drikker mye. Mor har sagt at dette ikke er akseptabelt, og at hun ikke ønsker å fortsette forholdet dersom det er gjentakende. Far jobber med dette og det går lenger og lenger tid mellom en «drikkeperiode» det virker som dette ikke er et like stort problem lenger. Men far røyker også hasj. Mor visste dette da de ble sammen, men da hadde de ikke barn sammen. Mor brydde seg ikke så mye om dette tidligere. Far røyker seg ikke «stein» – de som ikke kjenner far kan ikke se på han at han har røyket. Så fikk de barn sammen, og mor innså litt etter litt at dette med hasj ikke føltes ok med et lite barn, og hun har nesten gjort det slutt flere ganger. Og da lover far å bli bedre. Røyke mindre. Men far vil ikke slutte. Han får ikke lov av mor å ha det i nærheten av barna. Han røyker langt vekk fra barna, og etter leggetid. Mor har mye dårlig samvittighet ovenfor barnet sitt, da hun føler det likevel ikke er ok. Men nå som de har vært sammen i 5 år og hun har levd lenge med det, synes hun det er en vanskelig situasjon. Hun vil ikke miste familien sin, men hun vil heller ikke leve med dårlig samvittighet på fars vegne. Hun føler seg som en dårlig mor som ikke tar med barnet og flytter, men hun elsker også far og familien sin, og føler på en annen side at røykingen ikke går utover barnet og hans barn. Men at det mest går utover mor, som blir sliten av å føle på alt dette. Hun er redd for å be om hjelp, da hun føler det er hennes skyld. Noen råd til mor?

annet |
25 år |
agder

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Vi går ut ifra at det er du som er «Mor» her – og dette høres ut som en krevende situasjon å stå i. Her finnes det kanskje ingen opplagte fasitsvar eller enkle løsninger, men vi kan selvsagt dele noen tanker.

Du har sagt til han at det ikke er akseptabelt for deg å fortsette å leve med ham med mindre drikkeproblemet hans ble bedre. Og sånn vi forstår deg, har det vært en forbedring der. Kanskje blir du nødt til å si det samme angående hasjbruken – vi forstår at dette føles litt ekstra viktig for deg nå som dere har barn, selv om barna skjermes for bruken. Du sier at du har vært nær ved å slå opp flere ganger, hvorpå han lover å bli bedre. Det beste for deg hadde kanskje vært å stille et ultimatum, hvor han kan velge mellom rusen eller forholdet, hvor han i beste fall hadde prioritert forholdet. Dette må i så fall være et reelt valg og ikke bare en tom trussel.

Men – han vil ikke slutte. Og hvis han ikke ønsker å slutte, kan det være veldig vanskelig for deg å overtale ham til noe annet. Sånn sett blir det egentlig også opp til deg å vurdere hva du kan leve med og ikke. Sagt på en annen måte så har du begrenset kontroll over hvordan han lever, men du har større innflytelse over hva du utsetter deg selv (og barnet) for. Vi forstår godt at du ønsker å bevare familien samlet, og samtidig at du ikke ønsker at barnefar bruker rusmidler. Men her høres det ut som om valget er enten/eller (med mindre han velger å satse på forholdet ved et eventuelt ultimatum). Dette er et vanskelig valg å ta, men likevel noe som høres nødvendig ut.

At dette er din skyld, er for øvrig ikke riktig. Om han ruser seg, så er det han som er ansvarlig for det.

Uansett høres det ut som at dette er noe dere trenger å snakke ordentlig om – enda en gang, og kartlegge tydelig hvordan du faktisk trenger å ha det for å kunne trives i forholdet, og for å kunne ha en fremtid sammen. Om du føler at dette er vanskelig på egenhånd, kan du vurdere om dere skal gå i samtaler hos et Familievernkontor, samlivsterapeut eller lignende.

Om han gir uttrykk for å ville endre på sitt bruksmønster, men er usikker på hvordan han kan gå fram, er han for øvrig også velkommen til å ta kontakt med oss for en samtale.

Se gjerne også våre guider til pårørende.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.