Har voksen mor som drikker, hva gjør vi med barnebarna?

Hei. Min mor på 72 drikker stort sett hver dag. Ikke store mengder, men har vært synlig beruset flere ganger de siste ukene. Dette med alkohol har vært en utfordring i hjemmet vårt i alle år. Min mor har nå en ny samboer, og det virker som han havner i samme suppa som pappa. Har prøvd å ta det opp før. Det har da bedret seg, men har og vært til irritasjon hos mamma. Jeg er dritt lei alkoholmas, og tenker at å oppdra voksne folk er vrient. Jeg har to barn som er veldig glad i besta, men jeg begynner å bli redd for å la de overnatte. Har dere noen tips?

kvinne/jente |
49 år |
vestfold og telemark

  Rusinfo svarer:

Vi hører at dette er en krevende situasjon, og at alkoholbruk tidvis har vært et problemområde i din familie i lange tider.  Du håper vi kan ha noen tips til deg når det gjelder dine barn og deres samvær med din mor som du sier drikker for mye.

Dessverre er det vanskelig for oss å gi deg noe konkret fasitsvar på hvordan du best kan håndtere dette. Alkoholbruk og barn hører ikke sammen og dersom moren din ikke er i stand til å holde seg edru når hun er med barnebarna sine, er ikke det noe som skal gå utover de små. Samtidig skjønner vi om du synes det er vanskelig å ta opp dette med henne. Vi er enige med deg i at voksenopplæring er krevende, og det å overbevise en med rusproblemer om at hun trenger hjelp, er en svært vanskelig oppgave. Du risikerer å bruke veldig mye tid og energi til ingen nytte.

Det du har makt over, er din egen og dine barns opplevelse med (beste)mor. Den har du mulighet til å endre ved å begrense tid dere bruker sammen med moren din all den tid hun fortsetter å drikke. Du kan verken ta ansvaret for å få henne til å slutte å drikke eller for konsekvensene av hennes drikking.

Hvis hun skal ha hjelp (og for at denne hjelpen faktisk skal fungere), må hun selv ønske å ta imot denne hjelpen. Dersom hun etter hvert ønsker å oppsøke hjelp kan hun snakke med en lege, som eventuelt kan henvise videre.

Vi oppfordrer deg til å snakke med noen om situasjonen. Det kan være et pårørendetilbud, en psykolog eller din fastlege.  Det går også an å diskutere situasjonen med barnevernet eller familievernkontoret.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Relatert innhold

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.