Bekymret for om pappa får god nok hjelp

Hei!
Skal prøve å holde det kort. Pappaen min har så lenge jeg kan huske vært en alkoholiker. Vi har blitt utsatt for mye opp gjennom oppveksten vår. Verbalt og noe fysisk. I de siste åra har jeg mistet min bror, hans sønn, i bilulykke. Etter dette har pappa blitt en helt annen pappa og person. Han har fortsatt alkohol problemet men holder det og seg selv mere for seg selv. Har fortsatt episoder der ting ikke er bra i det hele tatt.
Men det jeg ønsker litt hjelp på og svar på er: han er nå i gang med å bli avholds, han sier selv han er en type alkoholiker og har avtaler med lege om blodprøver og div, samtaler. Han har også blitt fratatt lappen. Han har prøvd flere ganger å bli avholds, han har klart det i 3 måneder helt selv. Heia han! Men nå har han jo tatt dette steget med legen sin og har virkelig lyst til å bli avholds. Men jeg sitter her og er nørvøs og redd for om dette samarbeidet med lege er nok. Da jeg vil si at han er en ganske stor alkoholiker med mye problemer. Problemer og alkoholisme han ikke skjønner halvparten av tror jeg. Jeg har lest litt om det og de med milde alkoholvansker er dette nok for, men at de med større grad har godt av noe mere. Jeg bor 4 timer unna mamma og pappa og prøver å snakke med de men synes det er vanskelig å få fram min sak. Har dere noe råd? Og jeg vet at man skal stole på systemene og det st legen har kontroll, men jeg kjenner pappa. Jeg skulle ønske at nå som vi har han der han er at det ble satt opp noe mere og at han kan få hjelp på ett høyere nivå

kvinne/jente |
26 år |
trøndelag

  Rusinfo svarer:

Vi forstår at dette er noe som bekymrer deg. Det er leit å høre om historikken, om broren din, og det du har opplevd gjennom oppveksten – men det er i det minste godt å høre at faren din ser ut til å ville endre seg.

Det er bra at han er i gang med et opplegg sammen med legen sin. Om dette vil være nok eller ikke, er ofte veldig vanskelig å forutsi – der kan vi egentlig bare gjette. Som du sier: for noen kan dette være tilstrekkelig, men ikke nødvendigvis for alle. Folk er forskjellige, og har ulike behov og forutsetninger for å lykkes. Hva faren din faktisk trenger, vet man strengt tatt ikke før han prøver å gå i gang med det aktuelle opplegget.

I beste fall vil det vise seg at nåværende plan gir gode og varige resultater. Det er jo lov å håpe på det – og det er jo ikke helt urealistisk heller. Men – om det derimot ikke viser seg å være tilstrekkelig, så skal det være mulig for han å trappe og hjelpetilbudet. Dette er i så fall noe han selv er ansvarlig for å iverksette, i samråd med legen. Hvis det stemmer at han oppriktig ønsker å bli avholds, så er det ikke utenkelig at han vil innse behovet for dette, før eller senere. Men om han ikke gjør det, så er det dessverre et valg han selv har myndighet til å ta – og det blir veldig vanskelig for deg (eller andre) å overbevise ham om å gjøre noe dersom han ikke egentlig vil det selv.

Sånn sett vil vi også oppfordre deg til å ta best mulig vare på deg selv – både med tanke på din rolle som pårørende, og hva du har opplevd gjennom oppveksten. Dette kan f.eks. være et pårørendetilbud eller en psykolog. Tipser også om barnavrus.no, et fellesskap av og for andre i lignende situasjon som deg.

Vi håper dette var til hjelp – du er velkommen til å kontakte oss på telefon eller chat om du vil snakke nærmere.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Relatert innhold

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.