Har legen lov til å ta en PEth-test uten ditt samtykke eller å bli informert om dette?

Har legen lov til å ta en peth test uten ditt samtykke eller å bli informert om dette? Er det riktig at man skal miste førerretten etter en peth test hvis den er høy?

kvinne/jente |
39 år |
innlandet

  Rusinfo svarer:

Normalt skal legen informere deg om hvilken type prøve som blir tatt, og du må også samtykke til dette. Men det finnes likevel rom for å gjøre unntak. Dette er omtalt i denne veilederen fra Helsedirektoratet (s. 7).

Når det gjelder høye PEth-verdier, kan dette ganske riktig medføre at førerretten inndras (midlertidig). Dette er riktignok en vurderingssak fra legens side, som må ta flere faktorer i betraktning, i avgjørelsen om du fyller de generelle helsekravene til førerkort eller ikke. Du kan lese mer om dette i Førerkortveilederen, avsnitt om alkohol (se «Veiledning» for utfyllende informasjon).

Dersom du mener at du har blitt urettmessig behandlet i helsevesenet, kan du kontakte Pasientombudet for en vurdering.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.

Velkommen til RUSinfo!

HAP-app: Det har vist seg at appen trenger full oppgradering for å virke som den skal i iOS. Vi har funnet et firma som vil jobbe med oppgraderingen, men det kan ta litt tid og vi beklager til alle som savner appen