God venn i en tilsynelatende psykose

Jeg har en god venn som har problemer med alkohol. Vedkommende har vært innlagt på avrusning tidligere. I det siste har han/hun tatt kontakt med en annen venn og har tydeligvis hallusinert og vært i en tilsynelatende psykose. Vennen min var redd for at han/hun skulle finne på å ta livet sitt.
Det jeg lurer på er hvordan man kan gripe an denne situasjonen dersom noe lignende skjer igjen? Vi vil bare hjelpe, men det er vanskelig å hjelpe en som mener at han/hun ikke trenger hjelp.

kvinne/jente |
30 år |
viken

  Rusinfo svarer:

Dette høres ut som en krevende situasjon å være i. Vi kan jo begynne med å si at dersom du skulle mistenke at vennen din er i en psykotisk tilstand igjen i fremtiden, og/eller er suicidal, vil vi oppfordre deg til å kontakte legevakt / psykiatrisk legevakt, telefon 116 117. Da vil du kunne få en vurdering av situasjonen, og en vurdering av hvorvidt det er nødvendig å iverksette noen tiltak, i så fall hvilke. I noen tilfeller vil f.eks. helsepersonell forsøke å oppsøke personen for å avverge en eventuell krisesituasjon.

Det er, som du sier, vanskelig å hjelpe en som ikke selv ønsker hjelp, dessverre. Dette er likevel noe som potensielt kan gjøres unntak fra, i situasjoner der vedkommende er psykisk utilregnelig, eller generelt ute av stand til å ta vare på seg selv. Du kan lese mer i vår artikkel om tvangstiltak ovenfor personer med rusmiddelproblemer.

Uansett er dette en belastende rolle for deg å stå i – og vi håper at du også er ivaretatt her. Du er velkommen til å kontakte oss på chatt eller telefon om du ønsker å snakkes nærmere om det hele.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Velkommen til RUSinfo!

Tjenesten er åpen på hverdager kl 11-18.

Vi holder stengt

  • 1.mai
  • 10.mai
  • 17.mai
  • 18.mai
  • 29.mai
 

Tirsdag 30.mai åpent 15-18

Tjenesten er stengt kl 14.30-15 hver dag.