Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Klarer ikke å stoppe etter den første ølen – kan jeg kalle meg alkoholiker?

Hei, Jeg er en mann på 26 år som har innsett at 99% av alle utfordringer og problemer, kommer på grunn av alkohol. Jeg lurer på om jeg har et alkholproblem og trenger behandling.

Jeg klarer fint å holde meg unna en fest, eller sitte edru blant folk som drikker. Men når jeg først har tatt den første ølen, så klarer jeg ikke å stoppe. Uansett om det er familiemiddag eller en øl i fjæra med kompiser. Jeg drikker fortest av alle og mest av alle og det ender alltid med blackout og fylleangst. Når jeg kommer til den «Blackout» delen så husker jeg ingenting og personlighet og væremåte blir helt endret. I det siste er jeg truende til å prøve de fleste rusmidler, og som regel hver gang jeg har blackout, ender det opp med å ta kokain.
Jeg drikker som regel så mye lørdag, at jeg fortsatt er beruset når jeg våkner, og for å forhindre angst og konsekvenser så starter jeg likesågodt på på morgenen igjen. Alkoholinntaket stopper først når kroppen ikke klarer mer, og skriker etter søvn.

I løpet av de siste 4 årene har jeg ødelagt et forhold med ei som jeg er sikker på jeg har kommet til å delt resten av livet mitt med, viss jeg ikke hadde drukket. Jeg er også blakk hver eneste måned pågrunn av at alle penger går til alkohol og rusmidler.

Jeg har et sterkt ønske om å bli avholds og slutte med dette…. og har startet å ta kontakt med fastlege og lokal DPS.

Men mitt spørsmål er om jeg har et problem som bør behandles, eller om jeg kan kalle meg «alkoholiker» til de nærmeste? Hva er definisjon på en med alkoholproblemer. Lykke til!

mann/gutt |
26 år |
møre og romsdal

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Flott at du ønsker å ta kontroll om situasjonen. Det virker som du er reflektert og motivert for å ta grep om ditt alkoholforbruk. Det er også fint at du føler deg komfortabel med å sitte edru blant folk som drikker. Dette kan være vanskelig for mange, og at du klarer å unngå alkoholbruk totalt under slike omstendigheter er en god egenskap.

Selv om du klarer å avstå fra bruk i slike anledninger, beskriver du ellers et forbruk som tilsier at du har et alkoholproblem. Det finnes ikke en enkel definisjon av begrepet alkoholiker/alkoholavhengig. Hos NHI kan du lese mer om denne tilstanden, der defineres alkoholavhengighet som forbruk av alkohol i et omfang som virker inn på individets liv bedømt ut fra arbeidsevne, sosiale funksjoner og helse.

Mange alkoholbrukere kan ha problemer med å stoppe når de først er i gang, så du er ikke alene om å ha disse utfordringene. For enkelte som drikker mye kan målet med behandling være å oppnå en redusert og mer kontrollert alkoholbruk. For andre er ikke dette oppnåelig, og det beste kan da være å slutte helt og bli avholds, som du nevner. Det finnes ulike former for behandling ut fra disse målene, så snakk gjerne med legen om dine mål.

Det er godt å lese at du har innsikt om situasjonen og har kontaktet fastlege og lokal DPS for støtte. Om dette er et problem som bør behandles er ikke lett å gi et klart svar på, men for mange er det nyttig å få hjelp med å forstå bakgrunnen for det forholdet man har til alkohol. Her finner du en oversikt over behandlingstilbud og ventetider.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.