Pårørende til en dame på 70 år

Hei. Jeg er en pårørende til en dame på 70 år som har brukt piller siden 1975, hun fikk utskrevet piller, sobril, etter hennes mors død, hun fikk disse pga. Angst som følge av dette, hun har overbrukt piller igjennom 45 år, hun har gått til diverse leger de siste 10 årene, og hun blir nektet dette, og nå over lang tid kjøper hun tabletter, sobril /stilnoc på svarte markedet, hun er mistenksom, apatisk, søvnløs, irritabel, skylder på oss pårørende, og nå svikter beina, kan dette skyldes pille misbruket?
Har dere noen råd til oss? Vil dere gi en beskrivelse om hva som skjer med pille misbrukere over mange år?

kvinne/jente |
52 år |
innlandet

  Rusinfo svarer:

Langvarig medisinmisbruk kan gi mange ulike utslag, men om de tingene du nevner er direkte konsekvenser av denne damens pillebruk er dessverre umulig for oss å si sikkert, men det er ikke helt uvanlige ting du nevner. En del av symptomene kan også være tegn på abstinenser.

Det er ikke noe fasitsvar på hvordan noen som har misbrukt piller over tid blir, men du kan lese om mulige bivirkninger på våre faktasider og i Felleskatalogen.

Vi vet ikke om denne personen er åpen for å få hjelp, men hvis hun er det kan hun få det ved å kontakte fastlegen. Hen kan henvise henne til behandling, samt undersøke om plagene hennes kommer av medisinbruk eller andre ting som bør behandles. Videre vil vi anbefale dere å ta kontakt med et pårørendetilbud. Der kan dere få støtte og veiledning i hvordan dere kan håndtere situasjonen. Dere kan for eksempel ta kontakt med NKS Veiledningssenteret for pårørende eller Pårørendesenteret.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.