Hvorfor er rus farlig?

Hvorfor er rus farlig?

kvinne/jente |
19 år |
Oslo

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Dette er et stort spørsmål, og det finnes nok ikke et enkelt svar på dette. Dersom ditt spørsmål er i forbindelse med en skoleoppgave, vil vi anbefale at du ser på våre tips til oppgaveskriving til elever/studenter. Der tipses det blant annet om å lage oppgaver som er mer konkrete, slik at det blir enklere å finne gode svar. Du kan også høre på vår podcast «Ruspanelet – Dårlige skoleoppgaver» (se lenke under for mer informasjon).

Uansett vil det nok være en fordel å klargjøre hva du mener med «rus» (er det snakk om konsekvenser av spesifikk rusmiddelbruk?) og for hvem du potensielt tenker at rus kan være farlig for (unge, voksne, spesielt sårbare individer, samfunnet, e.l.).

Kort fortalt, så er det ikke slik at rus i seg selv nødvendigvis er så farlig, men det er gjerne rusmiddelbruk i kombinasjon med andre faktorer som har noe å si for hvor farlig det potensielt kan være å ruse seg. Det vil f. eks. være en høyere risiko for rusrelaterte problemer blant personer som har det vanskelig, som de som strever psykisk, lever under fattigdom og/eller bor i kriminelt belastede miljøer. Hvorvidt «rus er farlig» vil altså være avhengig av en rekke individuelle faktorer som biologisk sårbarhet og egne ressurser, samt sosioøkonomiske forhold.

Det finnes selvfølgelig også rusmidler som kan være direkte dødelig i store nok doser, og som i så måte kan være farlig uansett hvilke indre og/eller ytre ressurser du måtte ha tilgjengelig. Som du sikkert har forstått, så finnes det mange potensielle svar til din oppgave. Ved å konkretisere ditt spørsmål vil du enklere kunne finne et overkommelig svar.

Ta gjerne en titt på vår artikkel om «Hvilke rusmidler er farligst«. Du er også velkommen til å ta kontakt med oss på telefon eller chat dersom du har flere spørsmål.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.