Hvordan skal jeg komme meg videre og klare å muntre opp mannen som prøver å bli rusfri?

Mannen har et rusproblem. Ruser seg på alkohol og kokain. Mannen fortalte meg om dette for 1 år siden, men på tidspunktet vi fant ut at vi skulle bli foreldre.
Nå et år etterpå sliter mannen fortsatt med russug. Men har får hjelp fra spesialhelsetjenesten og jobber hverdag mot russug. Han har klart å holde seg unna, men sprekker stadig vekk.

Jeg som nybakt mor er jeg skuffet. Sitter igjen med følelsen av å ha blitt lurt, da samboer har holdt dette hemmelig i 3,5år. Jeg blir sint, skuffet og når jeg tenker på dette får jeg en følelse av sterk hat. Jeg føler alle minnene mine fra de siste 3,5 årene er falske. Hvordan skal jeg komme meg videre og klare å muntre opp mannen som prøver?

kvinne/jente |
27 år |
viken

  Rusinfo svarer:

Vi forstår godt at du føler deg frustrert og rådvill. Noen absolutte fasitsvar finnes kanskje ikke, men vi kan selvsagt dele noen tanker.

Når det gjelder hva som må til for at du skal klare å komme deg videre, er dette et godt eksempel på et type spørsmål uten klare svar. Men om vi likevel skal prøve å si noe, tenker vi at det nok vil handle mye om disse tre tingene: (1) kontinuerlig ærlig dialog med mannen din; (2) ta tiden til hjelp; og (3) finn en samtalepartner utenfra, som kan være en støtte for deg gjennom dette. Det siste punktet er kanskje aller viktigst, og dette kan f.eks. være venner/familie, eller det kan være profesjonelle – som f.eks. et pårørendetilbud eller en psykolog. Kanskje vil dere også ha nytte av å snakke med noen sammen, som f.eks. en samlivsterapeut eller et Familievernkontor.

Når det gjelder spørsmålet om hvordan du kan muntre opp han til å holde seg rusfri, så tenker vi kanskje at dette blir å gi deg et ansvar som ikke egentlig er ditt. Du har jo mer enn nok med å ta vare på deg selv og barnet. Han er selv ansvarlig for hvordan han skal leve, og den hjelpen han trenger bør komme fra profesjonelle. Sånn sett er det betryggende å høre at han er i behandling, noe vi håper han fortsetter med, og noe vi håper vil gi gode resultater.

Du har altså en begrenset kontroll over hvordan han lever, men du har større kontroll over hva du utsetter deg selv (og barnet) for. Så din oppgave er kanskje først og fremst å være tydelig på hvilke grenser og behov som gjelder for deg, samt hva som vil skje med forholdet deres dersom han ikke overholder disse grensene og behovene.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.