Trenger og vite fremgangsmåte for å få han tvangsinnlagt

Hei , jeg har en stebror som er helt ute og kjører, han klarer ikke å ta vare på seg selv i det hele tatt , verken økonomisk eller på noen andre måter . Vi er en familie hvor flere av oss har levd et kriminelt liv preget av mye rus . Han har 2 barn med sin eks . Ha driver og truer via mld og hun er redd . Han levet ikke i den virkelige verden lenger , har aldri penger , snakker om spirituelle skoler osv . Han er liksom ikke med i den virkelige verden lenger , han får anfall på butikker i følge kompiser
( hvor de fleste har trekket seg unna ) de beskriver han som at han liksom levet i en matrixs film . Jeg ble selv tvangsinnlagt pga fare for liv for over 20 år siden , men dette var det min morfar som fikset , han søkte til kongen . Jeg ble umyndiggjort i 3 mnd ( men det er noe som kan bli forlenget med 3 nye mnd etter hva jeg forstod ) og nå føler vi alle at dette er siste utvei og mulighet . Men vi er ikke en veldig resurs sterk familie ( vi er rehabiliterte misbrukere selv ) det skal sies at han var i mot narkotika før , og har vel alltid villet ha oppmerksomhet fra sin far siden han har sett .ye opp til han . Og vi føler dette begynnte etter hans far reiste til mitt bryllup , og da ville prøve å gå min vei for å bli godtatt . Vi er råd ville nå , og trenger og vite fremgang gsmåte for å få han tvangsinnlagt håper dere kan svare

mann/gutt |
32 år |
rogaland

  Rusinfo svarer:

Det høres ut som en vanskelig situasjon for alle involverte.

Fremgangsmåten for å eventuelt få stebroren din innlagt er slik:

  1. Pårørende melder bekymring til kommunen/sosialtjenesten/NAV.
  2. Kommunen/sosialtjenesten/NAV setter i gang undersøkelser for å utrede om tvangstiltak er mulig og nødvendig. Loven sier at tvangstiltak kan være tilbakeholdelse i institusjon mot pasientens vilje i opptil tre måneder.
  3. Pårørende skal ha tilbakemelding så snart undersøkelsene er ferdig.
  4. Dersom undersøkelsene tilsier at tvangstiltak er nødvendig kan kommunen/sosialtjenesten/NAV fatte et midlertidig vedtak og plassere pasienten i egnet institusjon umiddelbart. Det midlertidige vedtaket skal så sendes til fylkesnemnda innen to uker. Fylkesnemnda bestemmer da om vedtaket skal gjøres endelig. Hvis kommunen/sosialtjenesten/NAV ikke får medhold av fylkesnemnda faller vedtaket bort. Det er vanlig at fylkesnemnda innhenter uttalelser fra helsepersonell (fastlege/kommuneoverlege) når de gjør sin vurdering, hvis ikke NAV har vedlagt dette i sitt midlertidige vedtak.

Vi vet ikke om dette er aktuelt i hans situasjon, men det er ikke noe i veien for å snakke med NAV om dette og få deres vurdering. For øvrig kan eksen hans søke om besøks og kontaktforbud dersom hun har behov for det. Dette gjør hun hos politiet. Hun kan også ta kontakt med VOlinjen som er en hjelpelinje for de som opplever vold i nære relasjoner.

Du er velkommen til å ta kontakt med oss på telefon eller chat om du vil snakke nærmere om situasjonen.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.