Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Er jeg alkoholiker?

Hei!
Jeg drikker en del.
Jeg drikker 4 dager i uken.
Jeg er ikke hjemme fra fredag til søndags kveld fordi jeg hos pappa da. Men vurderer å begynne å drikke når jeg kommer hjem i leiligheten min på søndager. Som vil si å gå fra å drikke 4 dager i uken til 5.
Når jeg drikker så drikker jeg 4-6 cidere. Vil det si at jeg er alkoholiker?
Jeg hadde sprit, men da jeg drakk det ble jeg alkoholforgifta å bør innlagt på sykehus.
Hvor lenge må man drikke så ofte og så mye for å bli kalt alkoholiker? Drikker jeg nok enheter som tilsvarer en alkoholiker?
Hvem burde jeg kontakte hvis den dagen kommer at jeg ønsker hjelp?
Hvor skadelig er det å drikke den mengden jeg drikker?

kvinne/jente |
22 år |
agder

  Rusinfo svarer:

Først og fremst – det er fint at du tar kontakt, om du har spørsmål eller bekymring rundt ditt drikkemønster.

Det er ikke nødvendigvis en klar grense for når man er og ikke er «alkoholiker» (eller mer presist «alkoholavhengig»). Dette handler om mer enn bare hvor mye eller hvor ofte du drikker – det handler f.eks. også om hvorfor du drikker, hva som skjer dersom du ikke drikker (abstinenser o.l.), grad av kontroll, toleranseutvikling og lignende. Sånn sett er diagnosen «alkoholavhengig» noe som stilles av helsepersonell gjennom en utredning, hvor du må oppfylle så og så mange kriterier for å få diagnosen.

Det som derimot er litt mer håndfast å si, er at du drikker en god del. Ut ifra et helseperspektiv beskriver du i hvert fall en større mengde enn anbefalt – for eksempel vil NHI si at mer enn 14 alkoholenheter per uke plasserer deg som kvinne i gruppen «høy risiko» hva gjelder mulige helseskader. Her er én alkoholenhet definert som f.eks. en 0,33 l cider/øl.

Uansett – om du er bekymret over egen bruk og opplever den som problematisk, enten nå eller i fremtiden, så finnes det hjelp å få. Du spør om hvem du kan kontakte, og i første omgang er det naturlig å anbefale en time hos fastlegen. Legen kan enten hjelpe deg direkte, eller henvise deg til videre hjelp i spesialisthelsetjenesten.

Du er også velkommen til å kontakte oss på telefon eller chat om du ønsker å snakkes nærmere, åpent hverdager 11-18. Se gjerne vår guide Hjelp til å slutte med alkohol.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.