Drikkepress

Opplever du drikkepress? Eller utøver du drikkepress? Her får du tips om hvordan du kan motstå drikkepress, og info om hva det faktisk er!

 

Drikkepress vil si at andre forsøker å presse, overbevise eller overtale andre til og drikke alkohol. Drikkepress kan også utøves ved at den som ikke drikker ikke får være med.Det å føle at det er forventet at du drikker, for eksempel i russetiden, i ferier eller ved studiestart, er også drikkepress. Alle kan oppleve drikkepress, uansett alder.

Det er vanskelig å si i mot flertallet, eller å gjøre noe annet enn de andre. I følge Blå kors takker 1 av 5 ja til alkohol for å unngå å forklare hvorfor de ikke drikker. Derfor kan det være lurt å i forkant tenke gjennom hva du kan si eller gjøre når du opplever drikkepress. Hvilken måte du velger å si nei på, avhenger av hva du er komfortabel med.

 

Noen råd til deg som opplever drikkepress

  •  Først og fremst: det er helt greit å si nei! 

 

  • Det er ingen grunn til å drikke alkohol selv om andre gjør det.

 

  • Allier deg med én eller flere venner som heller ikke vil drikke. Det er lettere å si nei når man er flere.

 

  •  Tenk gjennom hva du vil svare når andre vil ha deg med på å drikke.

 

  •  Forbered et motspørsmål eller et svar, hvis du skulle bli spurt om hvorfor du ikke drikker – «Hvorfor drikker du?» eller «Jeg liker ikke hvordan jeg reagerer på alkohol, og har det like gøy uten.»

 

  • Bruk foreldrene dine som unnskyldning – si at du blir hentet, eller at de sitter oppe og venter på deg.

 

  • Du kan også si at du skal tidlig opp i morgen, at du skal trene, at du kjører osv.

 

  • Ha med deg din egen drikke – en brus eller juice – så er sjansen mindre for at du blir tilbudt alkohol. Om du er ute, kjøp noe å drikke, selv om det ikke er alkohol. Bare det å ha noe å sippe til, kan gjøre at drikkepresset letter og at du føler deg mindre utenfor.

 

  • Dersom du synes presset blir for sterkt, kan du kanskje oppsøke miljøer hvor det drikkes mindre, og få nye venner der.

 

  • Mange av de som utøver drikkepress, mener ikke noe vondt med det. Kanskje de ikke er bevisst hvordan du opplever det? Om du er komfortabel med det, kan du fortelle de som utøver press, at det føles ubehagelig.

 

Utøver DU drikkepress?

Det er fort gjort å bidra til drikkepress uten å mene det. Derfor vil vi oppfordre alle til å tenke gjennom egne tanker og handlinger. Er det slik at du innerst inne forventer at andre skal drikke alkohol i visse situasjoner? Blir du skuffet hvis de ikke gjør det? Og gir du i så fall uttrykk for det til vedkommende som ikke drikker?

Om du tror at du har bidratt til drikkepress og vil unngå å gjøre det i fremtiden kan det være lurt å legge en konkret plan der du bestemmer deg for ikke å kommentere på hva andre drikker, eller spørre hvorfor de ikke drikker. Bestem deg for å ha det fint og ikke bry deg så mye om hva andre gjøre eller ikke gjør. På den måten kan du bidra til at alle føler seg inkludert!