Mulig jeg overtaler min sønn til behandling og avrusing

Har en sønn på 30. Langvarig alkoholmisbruk. Bor vanligvis sammen med samboer i Singapore ifb med hennes jobb. Nå hjemme på «ferie». Fikk et anfall rett før hjemreise, mulig epilepsi. Lite brudd to steder i ryggen. Fått med seg sterke smertestillende. I tillegg til xanax, sovemedisin, med mot depr osv. Jeg har nå tatt kontroll over dette. Er sløv, likegyldig, ustø osv. Mulig jeg overtaler han til behandling og avrusing. Hvor tar jeg kontakt, da han nå kkke har bostedsadresse i Norge, men er hos oss på ferie

mann/gutt |
55 år |
vestfold og telemark

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Dersom det skulle vise seg at han faktisk er villig til å oppsøke behandling, finnes det hovedsakelig to kanaler: offentlig og privat helsetjeneste. Herunder finnes det ulike behandlingsformer: (1) poliklinisk utredning, dvs. regelmessige samtaler med en spesialist; (2) akutt avrusning, dvs. en kortvarig innleggelse hvor han avvennes alkoholen under oppsyn av helsepersonell; og (3) innleggelse ved klinikk over et lengre tidsrom, som en del av en mer omfattende behandling.

For å få innvilget behandling i offentlig helsetjeneste, trenger han en henvisning. Dette gjøres normalt via lege eller en konsulent i NAV. Henvisningen mottas deretter ved det aktuelle behandlingsstedet, som vurderer om pasienten er en aktuell kandidat. Henviser har oversikt over aktuelle behandlingssteder, se gjerne også denne oversikten fra HelseNorge. Der finner du også telefon nummer til en pasient rådgiver som kan orientere om rettigheter for hjelpetjenester for de som er folkeregistrert utenfor Norge.

For å få innvilget behandling i privat helsetjeneste trengs ingen henvising – man tar selv kontakt med en klinikk direkte. Her er ofte ventetiden kortere enn i offentlig helsetjeneste, men man må også betale for behandlingen selv. Vi har dessverre ikke en samleside som gir oversikt over private klinikker – men disse vil du som regel finne enkeltvis ved å søke på nett.

Se gjerne artiklene under for videre lesning. Du er også velkommen til å kontakte oss på telefon eller chat om du vil snakkes nærmere.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.